V Carigrad bo odpotovalo deset slovenskih predstavnikov in predstavnic, prvi, lahkokategorniki, ki bodo tudi prvi nastopili, potujejo v Turčijo že danes, ostali v sredo. Slovenske barve bodo v velemestu ob Bosporski ožini branili Petra Nareks, Vesna Đukić, Urška Žolnir, Tina Trstenjak, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Matjaž Trbovc, Rok Drakšič in Matjaž Ceraj.

Slovenska judoistična reprezentanca se je s prvenstev stare celine zadnje desetletje zmeraj vračala s kolajnami. Lani na Dunaju je slovenski judo s štirimi kolajnami po zaslugi Roka Drakšiča, Vlore Beđeti, Raše Sraka Vuković in Lucije Polavder vknjižil nov mejnik za to športno panogo. Predvsem Polavderjeva, ki je lani osvojila naslov evropske prvakinje, bo letos glavno orožje slovenske ekipe skupaj s kolegicami iz celjskega kluba Sankaku. Sraka Vukovićeva je na septembrskem svetovnem prvenstvu v Tokiu osvojila bron in bo prav tako med favoritinjami, čeprav vsi skupaj opozarjajo, da evropsko prvenstvo ni vrhunec sezone in da se bodo točke za kvoto olimpijskih iger resno začele zbirati šele po tem tekmovanju.

Sicer slovenski judoisti na evropskih prvenstvih osvajajo odličja že skoraj desetletje. Od evropskega prvenstva v Mariboru 2002, ko se je pravljica s kolajnama Raše Sraka Vuković in Petre Nareks začela, so se športniki "mehke poti" s prvenstev stare celine domov vračali z vsaj enim odličjem. Do lanskega Dunaja v Düsseldorfu 2003 in v Lizboni 2008 z največ tremi, lani so se domov vrnili s kar štirimi. Leta 2009 se je med dobitnike odličij v moški konkurenci vpisal še Aljaž Sedej (letos bo zaradi poškodbe manjkal), kar je bilo prvo moško odličje z največjih tekmovanj po 40 letih suše, lani je bil uspešen Drakšič.

V vodstvu ekipe in zveze ne skrivajo, da tudi letos merijo na kolajne, čeprav bo v Carigradu konkurenca še močnejša. Na letošnjem EP lahko namreč vsako državo v posamezni kategoriji zastopata po dva tekmovalca in tekmovalki, kar bo zagotovo še zaostrilo konkurenco. Res je, da je EP zadnje tekmovanje, kjer točke za kvoto olimpijskih iger še štejejo zgolj polovično, že na naslednjih tekmah svetovnega pokala, grand slamov in velikih nagrad pa bodo te točke stoodstotne.

Najprej bodo v četrtek nastopili tekmovalci lažjih kategorij, v slovenski reprezentanci bodo to Trbovc, Drakšič, Nareksova in Đukićeva. V petek bo dan D za Žolnirjevo, Trstenjakovo in Sraka Vukovićevo, v soboto pa bodo tekmovali Polavderjeva, Velenškova in Ceraj.