Stanovalci, ki jeklene konjičke parkirajo kar na dvorišču, jezijo svoje sosede, ki opozarjajo, da je vožnja po interventni poti in parkiranje v bližini otroških igral lahko nevarno za najmlajše. Opozarjajo tudi, da se bodo "petičneži" razvadili in spodbujali tudi druge, da bodo svoje avtomobile parkirali tam, kjer jih ne bi smeli.

Neodgovorne sosede že večkrat prosili, naj parkirajo v garaži

Eden od stanovalcev v Celovških dvorih nam je povedal, da svojih otrok na igrala ne pusti same, ker se zanje boji. "Otroci so nepredvidljivi, poleg tega pa se tukaj počutijo varne in ne razmišljajo, da bi morali paziti na avtomobile," nam je povedal omenjeni stanovalec, ki je dodal, da je svoje "neodgovorne sosede" že večkrat opozoril, naj parkirajo v garažah. A kot kaže, njegove besede niso padle na plodna tla, saj posamezniki na dvoriščih še vedno parkirajo.

Naš sogovorec iz Celovških dvorov nam je še zaupal, da so že večkrat poklicali policijo in mestne redarje, da bi ustrezno kaznovali kršitelje in jih s kaznimi prepričali, naj avtomobile parkirajo v garažah. Vendar pa se je tudi to početje izkazalo za jalovo. Vodja mestnih redarjev Andrej Orač je namreč pojasnil, da redarji na površinah znotraj kompleksa Celovških dvorov ne morejo ukrepati, ker gre za površine, ki so v zasebni lasti. Ravno zaradi manka pooblastil redarji v Celovških dvorih do sedaj niso posredovali. Orač še pravi, da mestni redarji v trenutni situaciji lahko zgolj pozovejo vse voznike, "naj s svojim nevestnim ravnanjem ne uničujejo skupnih površin soseske, temveč parkirajo na parkirnih mestnih v kletnih etažah".

Redarji ne morejo posredovati na zasebnih površinah

Edini, ki je odgovoren za vzdrževanje reda na zasebnih površinah, je lastnik oziroma upravnik, pravi Orač. Temu pritrjuje tudi direktorica mestnega Javnega stanovanjskega sklada Jožka Hegler, ki pravi, da so o problematiki nepravilnega parkiranja na dvoriščih soseske govorili tudi na skupnem sestanku s stanovalci. Direktorica pojasnjuje, da je jedro problema dejstvo, da je formalni lastnik soseske še vedno Vegrad AM, ki pa je v stečajnem postopku. "Tako gre za zasebno površino, na katero MOL ne more posegati, niti nima pristojnosti ukrepati," dodaja Heglerjeva.

Po njenem mnenju bi do rešitve lahko prišli le z dogovorom med stečajnim upraviteljem Vegrad AM, ki predstavlja formalnega lastnika, upravnikom soseske in velikimi kupci stanovanj, kot so stanovanjska sklada in mestna občina. Vendar pa do sedaj ta trikotnik udeležencev še ni uspel doreči rešitve, kako preprečiti parkiranje na površinah, ki so namenjene pešcem, otrokom in nikakor ne avtomobilom.

A stanovalci to rešitev že poznajo. Predlagajo namreč postavitev enega količka in zaprtje intervencijske poti bodisi s potopnimi stebrički bodisi z verigo ali zapornico. "Še en prometni znak za prepovedano parkiranje naj postavijo in stvar bo rešena," je rešitev pojasnil naš sogovornik, ki upa, da bo lastnik soseske ali celo mestni stanovanjski sklad njihov predlog uresničil. Za pojasnila smo vprašali tudi stečajnega upravitelja Vegrad AM Bojana Klenovška, vendar pa nam slednji do zaključka redakcije na vprašanja ni odgovoril.