Do zapleta je prišlo, ko je Klenovšek republiškemu stanovanjskemu skladu izstavil račune za plačilo zadnjih dveh obrokov za stanovanja v skupni višini okoli enega milijona evrov. Ta sredstva so za Klenovška nujno potrebna za dokončanje vseh del v Celovških dvorih. Toda sklad je plačilo izstavljenih računov zavrnil. Svojo odločitev je med drugim utemeljil z zamudo pri izvedbi del in posledično želel uveljaviti pogodbeno kazen. To pa naj bi bilo za Klenovška nesprejemljivo.

Po naših informacijah je do podobnega zapleta prišlo tudi z ljubljansko občino oziroma občinskim stanovanjskim skladom, ki je v Celovških dvorih lastnik 319 stanovanj, vendar se je spor rešil. Kot smo izvedeli, je del dogovora med ljubljansko občino in Klenovškom tudi, da bo NLB, ki ima na stanovanjih vpisane hipoteke, po zaključku del za 319 občinskih stanovanj izdala izbrisne pobotnice. Takšne pobotnice naj bi za svoja stanovanja v primeru ustreznega dogovora od NLB prejel tudi republiški stanovanjski sklad.

Na kakšni podlagi bi Klenovšek z republiškim stanovanjskim skladom sploh lahko razdrl pogodbe o nakupu stanovanj? Stečajnemu upravitelju namreč zakonodaja omogoča, če obe strani kršita pogodbo, da od nje lahko odstopi. Zadnjo besedo v sporu bo imelo ljubljansko okrožno sodišče, pred katerim poteka stečajni postopek Vegrada AM.

V primeru razdora pogodbe se bo 75 stanovanj prodalo v stečajnem postopku Vegrada AM. Iztržena kupnina od prodaje ne bo del stečajne mase, ampak bo nakazana republiškemu stanovanjskemu skladu. Pri tem pa je težko napovedati, kolikšen znesek bo Klenovšku uspelo iztržiti od prodaje stanovanj.

Spomnimo, da je nedavno okrožno sodišče v Ljubljani Klenovšku dovolilo, da odstopi od 54 pogodb s kupci stanovanj. Ti kupci so za stanovanja plačali aro, ki jim bo vrnjena, ko bodo stanovanja prodana. Odstop od pogodb, s katerim so se kupci stanovanj strinjali, je Klenovšek predlagal, ker so bila stanovanja nedokončana, zato jih kupcem ni mogel izročiti. Zaradi vpisanih hipotek s strani NLB kupcem stanovanj Klenovšek ne bi mogel izročiti niti izbrisnih pobotnic.

Klenovšek podrobnosti zapleta ni želel komentirati. V republiškem stanovanjskem skladu pa na naša pisna vprašanja niso odgovorili.

sebastjan.morozov@dnevnik.si