Nekdanje vodilne iz Merkurja z Binetom Kordežem na čelu kriminalisti sumijo storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja, nedovoljenega sprejemanja daril ter pranja denarja. Kazensko so ovadili tudi osem pravnih oseb. Kazniva dejanja naj bi bila storjena pri prodaji nepremičnin in poslovnih deležev, pri kateri naj bi ovadeni oškodovali Merkur in protipravno premoženjsko korist omogočili podjetju Merfin, prek katerega so menedžerji na škodo Merkurja poskušali izpeljati menedžerski odkup. Nezakonito pridobljena sredstva so osumljeni uporabljali pri gospodarski dejavnosti in prikrili njihov nezakonit izvor, poleg tega so zase terjali, sprejemali in dajali nedovoljene koristi, s čimer so še dodano oškodovali Merkur, jim očitajo na policiji.

Podrobnosti kriminalisti ne razkrivajo, prav tako ne imen ovadenih, toda glede na posle, ki so bili podlaga za decembrske hišne preiskave, lahko sklepamo, da sta med njimi poleg Bineta Kordeža še Marta Bertoncelj, takratna direktorica Merfina, in nekdanja Kordeževa finančnica Janja Krašovec. Predvidevamo lahko, da so med ovadenimi tudi nekdanji Kordeževi sodelavci, ki so bili sopodpisniki spornih pogodb o prodaji nepremičnin in delnic.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je Merkur sredi leta 2008 predkupno pravico za trgovski center Primskovo odstopil Merfinu. Merfin je zanj odštel zgolj 8,7 milijona evrov in ga kmalu preprodal družbi Kograd Igem, ki jo vodi Oto Brglez (hišne preiskave so bile decembra tudi v Kogradu Igemu). Pri tem je Merfin zaslužil več kot devet milijonov evrov, toda ker je trgovski center preprodal v manj kot letu dni, bi moral razliko v ceni plačati Merkurju. Kordež tega nikoli ni zahteval. Kograd Igem je leta 2009 trgovski center brez dobička preprodal Skupini Merkur, posel pa je bil poravnan na podlagi cesijskih pogodb. Po neuradnih podatkih naj bi pri preprodajah trgovskega centra skupaj nastalo za več kot enajst milijonov evrov razlik v ceni in s tem oškodovanja Merkurja.

Podoben posel je nekdanja uprava opravila konec leta 2009, ko je na do tedaj neznano družbo HTC Dva prenesla finančni lizing pri banki Hypo za deset Merkurjevih trgovskih centrov v skupni vrednosti več kot 100 milijonov evrov. Le nekaj dni po prenosu je Merkur družbo HTC Dva prodal Merfinu, ta pa z 8,5 milijona evrov dobička družbi Factor leasing. Do tega dobička bi bil prav tako upravičen Merkur, vendar Kordež ni zahteval plačila razlike v ceni. Tik preden je sredi oktobra lani HTC Dva na sodišče poslal predlog za svoj stečaj, je Hypo Leasing odstopil od lizinške pogodbe s HTC Dva.

Do kaznivega dejanja pranja denarja naj bi po naših informacijah prišlo pri spremembah lastništva družbe HTC Dva. Konec leta 2009, ko je Merkur od Hypo Leasinga kupil HTC Dva, je slednji od Gradisa Skupine G kupil njen 1,2-odstotni delež Gorenjske banke, vreden od pet do dvanajst milijonov evrov. Merkur je HTC Dva, kot rečeno, najprej prodal Merfinu, nato pa družbi Factor leasing Borisa Miklavčiča, Stanka Glavana, Borisa Milevoja in Dušana Beleta. Po neuradnih podatkih so policisti odkrili, da je Marta Bertoncelj ob nakupu HTC Dva od Merkurja nakazala Merkurju deset milijonov evrov kot dani depozit. Pred tem naj bi Bine Kordež najel posojilo v višini deset milijonov evrov in isti znesek nakazal na Factor leasing, ki je znesek uporabil za plačilo kupnine Merfinu za družbo HTC Dva. Kot je razvidno iz letnega poročila Merkurja, je HTC Dva v lanskem letu prevzel dolg Factorja leasinga do Merkurja v višini deset milijonov evrov. S tem, ko naj bi za plačilo kupnine porabili depozit Merkurja, naj bi vpleteni poskušali zakriti izvor denarja in si s tem prislužili ovadbo zaradi suma pranja denarja.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si