Zmaga zahodnih sosedov je popolnoma zaslužena, predvsem pa so naredili velik korak k prvemu mestu, ki vodi neposredno na evropsko prvenstvo 2012 v Ukrajini in na Poljskem. Sloveniji, ki je prikazala eno skromnejših iger v zadnjih treh letih, ostane boj za drugo mesto, v katerem jo čaka že v torek tekma s Severno Irsko v Belfastu.

Italijani so od prve minute naprej predstavili vse svoje odlike. Ostrino v obrambi, kjer je neusmiljeno pokalo po gležnjih Novakoviča in soigralcev. Gibljivost in organiziranost v zvezni vrsti, kjer so imeli zaradi znanja največjo premoč, saj so bili gostitelji po pravilu za korak prekratki, za nameček pa žoge nikakor niso mogli umiriti. Le v konici napada na srečo slovenske obrambe niso bili učinkoviti. V prvem polčasu je šlo nekajkrat za golo preživetje, da Slovenija mrežo ohrani nedotaknjeno.

Italijansko vodstvo je že v sedmi minuti preprečil vratar Handanovič, ko se je stegnil, kolikor je dolg, da je odbil strel Montoliva z 20 metrov v desni spodnji kot. Slovenski odgovor so bili štirje koti do 14. minute, a so se končali z ogrevanjem italijanske obrambe, ki je uporabila vse trike iz rokoborbe, predvsem pa komolce. Če Italijani niso prišli do priložnosti s kombinatoriko, jo jim je v 23. minuti ponudil Radosavljevič, ki je žogo tako nespretno ustavljal s prsmi, da jo je pravzaprav podal Pazziniju, ki je stresel vratnico. Slovenija je bila še najnevarnejša v sredini prvega polčasa, ko je Birsa prodrl po desni strani, strel Korena pa je italijanski kapetan Buffon preusmeril v kot. Do konca prvega polčasa so imeli Slovenci več sreče kot pameti, ko se je žoga dvakrat nevarno kotalila pred slovenskim golom, a ni bilo nobenega igralca Italije, da bi jo porinil v mrežo. Slovenci so skušali s hitrimi prehodi, ko je v 36. minuti že kazalo, da bo Novakovič sam stekel proti golu, a je Maggio pokazal, kdo je komandant italijanske obrambe.

Drugi polčas se je začel s kanonado Italije, a je Handanovič v velikem slogu ubranil strele Maurija, Cassana in Aquilanija. Slovenski odgovor je prišel v 57. minuti, ko je Birsa izvedel čarovnijo na desni strani, Ljubijankič, ki je pol minute pred tem zamenjal nerazpoloženega Dediča, je silovito ustrelil z desne strani, Buffon pa je še enkrat potrdil, zakaj je eden najboljših vratarjev v vsej nogometni zgodovini. Sloveniji zaradi razigranosti Italije nikakor ni uspelo priti do svoje prepoznavne igre. Italija pa je premoč materalizirala v 72. minuti, ko sta igralec Palerma Balzaretti in Brazilec z italijanskim potnim listom Motta, najboljši igralec tekme, izigrala ter rutinirano matirala slovensko obrambo. Slovenci tudi po zaostanku niso imeli pravega in silovitega odgovora, da bi Italijo prisilili v panično branjenje. Zaradi drugega rumenega kartona je Slovenija za bitko v Belfastu je Slovenija izgubila še štoperja Boštjana Cesarja.