"Sporazum, ki je prvič stopil v veljavo konec leta 2009, ureja pa poslovne odnose med taksisti na obeh straneh meje. Z njim smo ob upoštevanju zakonskih določil, ki veljajo za prevoze s taksiji tako v Sloveniji kot v Italiji, uredili tudi problematiko prevzemanja potnikov z obeh strani meje in uvedli enotno ceno 10 evrov za razdaljo od središča Gorice do središča Nove Gorice in obratno," je povedala Tatjana Gregorčič, načelnica za gospodarstvo na novogoriški občini, in poudarila, da lahko taksisti na obeh straneh meje občasno prevzemajo potnike tudi izven območja veljavnosti dovoljenja ter obenem o kršitvah obveščajo novogoriško in goriško obrtno zbornico.

Novogoriški župan Matej Arčon je ob podpisu dejal, da gre za pomembno dejanje in da so sporazum dosegli z dialogom in dogovarjanjem, potem ko je do problemov prišlo po letu 2007, ko ni bilo več meje. Da je sporazum zelo pomemben, pa je prepričan tudi goriški podžupan Fabio Gentile: "Po padcu meje je bilo veliko pritožb med taksisti. S sporazumom smo dosegli, da so se taksisti med seboj bolje spoznali in da lahko sedaj sproti rešujejo morebitne težave. Taksiste smo uspeli povezati kot ljudi in kot obrtnike."

V Gorici imajo registriranih pet taksistov, na naši strani pa 11 pri območni obrtno-podjetniški zbornici in 6 pri območni enoti Gospodarske zbornice Slovenije za severno Primorsko.