V Planici je premočan veter preprečil finalno serijo, v loteriji pa so se najbolj izkazali Stoch, Kranjec in legendarni Malysz. Najdaljši polet tekme je uspel Letečemu Kranjcu, ki je poljskega zmagovalca preletel kar za devet metrov, a je na koncu za zmago zaostal za 2,3 točke. Poleg Kranjca so na današnji tekmi, na kateri je imelo neposredno pravico nastopa najboljših trideset v svetovnem pokalu in dodatni slovenski nastop kot gostitelji, nastopili še trije slovenski orli, a niso bili deležni zmagovite srečke z vetrom: Peter Prevc je bil 17., Jurij Tepeš 21., Jernej Damjan pa 24.

Kranjec je bil s stopničkami za konec sezone zelo zadovoljen. "Zadovoljen sem, za skok v prvi seriji sem se moral zelo zbrati, ker sem poskusnega opravil malo z nezaupanjem zaradi tega spremenljivega vetra, saj to so le poleti, tako da je bil adrenalin preveč prisoten. Drugega pa sem oddelal tako, kot sem trenutno najbolje sposoben, odneslo me je zelo daleč in videl sem že črto pri 230 metrih ter upal, da bom letel še malo dlje, pa ni šlo," je po nastopu povedal 29-letni Kranjčan in dodal: "Vesel sem drugega mesta, ampak mislim, da sem si danes zaslužil tudi zmago. No, bom pa drugo let toliko bolj vesel, ko bom zmagal."

Tepeš je sicer ta čas v odlični formi, s poletom, dolgim 210,5 metra, je v poskusni seriji znova izboljšal osebni rekord, prek 200-metrske znamke je takrat poletel tudi Damjan (206 m), a v prvi seriji v težkih vetrovnih razmerah oba nista imela sreče in sta ostala daleč za tema dosežkoma.

"Moj skok je bil povsem dober, naletno mesto je tam, kjer je bilo včeraj, veter pa je bil tokrat ravno tako močan v hrbet, kot je bil včeraj navzgor. Tako da si lahko predstavljate, kako se je spustiti po zaletišču," je po nastopu povedal 27-letni Damjan in dodal, da je nastopil v zelo težkih, nemogočih razmerah. "Po mojem mnenju ni pošteno, da se tole spelje do konca, sploh če se bo veter v nadaljevanju obrnil navzgor. Že en meter razlike se ogromno pozna in to je ravno tako, kot da bi skočil v prazno. Ne da se, res ne," je še dejal Ljubljančan, ki pa se mu želja, da bi lahko še enkrat skočil, ni izpolnila.

Prav tako sta brez še enega nastopa ostala tudi Tepeš in Prevc. "Zdajle je zelo težko skakati in dobil sem zelo veliko pribitka za veter. Komaj sem prišel čez 'pukl', pa sem moral skoraj že malo odpirati. Res škoda. Škoda, ker skok ni bil slab, ampak je bil dober," pa je pojasnil 22-letni Tepeš, ki je pristal pri 159,5 metra, in se pridušal: "Jaz upam, da bom šel lahko še enkrat gor, zato da pokažem, da znam. Glede regularnosti tekme pa le toliko - saj imamo na vrhu žirijo."

Med tistimi, ki so se moral po letalnici bratov Gorišek spustiti v slabših razmerah, je bil tudi Prevc, ki je končal pri 181,5 metra. "Razmere so precej spremenljive, a res je, da znam tudi bolje skočiti. Ampak v zraku sem se pa 'matral', kolikor sem se lahko; mogoče če bi bil kakšen meter višje, da bi me odpeljalo dlje. Jaz sicer upam, da bo še ena serija, a tu ne morem ničesar, saj se veter res menja, a morda se bo zaradi sonca malo ogrelo in umirilo, bomo videli," je po svojem današnjem edinem nastopu povedal 18-letni Prevc.

Današnja tekma je odločala tudi o dobitniku malega kristalnega globusa - velikega si je že pred časom zagotovil Avstrijec Thomas Morgenstern - za najboljšega letalca sezone. Z današnjim četrtim mestom si ga je priboril Avstrijec Gregor Schlierenzauer, najboljši Slovenec je bil Kranjec na osmem mestu.

Sicer pa smučarski poleti v dolino pod Poncami letos niso privabili tolikšnega števila gledalcev kot v minulih letih. Skupno si je polete v živo ogledalo okoli 51.000 ljudi. Delno je gotovo krivo vreme, ki je skakalcem uvodne tri dni - v nedeljo se je letalnica kopala v soncu - ni prizaneslo, delno pa je krivo tudi dejstvo, da je Planica letos izgubila svetovni rekord, ki je leta 2005 uspel Norvežanu Bjoernu Einarju Romoernu; zdaj ga ima v lasti njegov rojak Johan Remen Evensen, ki je na od letos uradno največji letalnici na svetu v Vikersundu poletel do 246,5 metra.

Zupan se je poslovil

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Matjaž Zupan se je po pravkar končani sezoni svetovnega pokala poslovil s tega mesta. Novico o slovesu Zupana so po današnji tekmi v poletih v Planici najprej potrdili slovenski skakalci, ki jim je trener sporočil svojo odločitev, nato pa še trener sam.

"Kar težko nam je bilo delati zadnje tri leta, a mnenja sem, da smo naredili velik korak naprej, a smo vzpostavili nek sistem, idej smo imeli veliko, vseh pa nam ni uspelo uresničiti. Bilo je namreč kar veliko takšnih, ki so bili ves čas proti nam in težko jih je bilo ves čas prepričevati, da mi vseeno delamo nekaj dobrega. Tega se je letos že toliko nabralo, da je bila klima tako zelo slaba, da je bilo zel težko delati. Veliko energije je bilo potrebe za vzdrževanje nekega osnovnega ravnovesja, kaj šele, da bi trener lahko naredil še kaj več," je po današnji tekmi pojasnil Zupan, ki sicer ima še željo delati s fanti, a sam meni, da je to, da bi mu pri Smučarski zvezi Slovenije omogočili normalno delo, le malo verjetno.

"Nekateri na smučarski zvezi niso lojalni, ni kohezivnosti, ni strpnosti in to včasih že kar malo ubija. Težko delaš na takšen način, če ni zaupanja, če ni podpore takrat, ko ti ne gre. Takrat potrebuješ podporo, ne takrat, ko si dober, takrat vse teče samo po sebi in to je to, kar moti," je še povedal Zupan, skupaj z njim pa se s svojega položaja poslavlja tudi športni direktor nordijskih disciplin Franci Petek, ki je prav tako poudaril, da ni prave podpore v "lastni hiši".