Robert Kranjec, ki je bil po prvi seriji s četrtim mestom v igri za stopničke, je v finalu padel pri doskoku in posledično nazadoval na 16. mesto. Jernej Damjan je tekmo končal kot 19., Peter Prevc, ki je prvič tekmoval na planiški velikanki, je bil 21., Dejan Judež pa je končal na 25. mestu. Brez finalnega nastopa je ostal Mitja Mežnar, ki je bil 34.

"Spet smo dosegli lep ekipni uspeh; pet tekmovalcev v točkah je več kot smo si želeli, res pa nam je zmanjkala tista pika na i. Kljub temu sem prepričan, da bomo tudi to piko do konca planiškega finala še nekje prinesli noter," je nastop Slovencev ocenil glavni trener Matjaž Zupan, ki je imel več razlogov za zadovoljstvo, saj so slovenski skakalci postavil kar nekaj osebnih mejnikov: Judež je prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala, Prevc je prvič osvojil točke na kateri od letalnic, Tepeš je dosegel rezultat kariere: "Mislim, da je to res lepo, še sploh, ker je to doma."

A zmanjkala je pika na i, še sploh, ker je Leteči Kranjec iz poleta v polet nizal odlične predstave. A sam že s prvim nastopom ni bil preveč zadovoljen, čeprav ga je neslo precej daleč. Obžaloval je, da ni opravil skoka za trening; brez njega je ostal, ker se mu je v vezi na smučeh zataknil kamen in ga ni mogel pravočasno dobiti ven. Po finalnem nastopu, ko se je v zraku lovil, nato pa je pri doskoku še grdo padel, sam ni vedel natančno, kaj se je dogajalo. "Težko bi rekel, kaj je bilo, ker mi je desno smučko kar naenkrat pobralo in sem se šele na tleh zavedel, da sem padel. Super je, da mi nič ni," je po nastopu povedal 29-letni Kranjčan in dodal: "Prav nič nisem razočaran, važno je, da sem lepo na skakalnici oddelal svoje. Res pa je škoda, da se mi je to pripetilo ravno na današnji tekmi. Zato pa so ostali fantje tako dobro skakali, da name lahko kar pozabite danes."

Pri padcu se Kranjec ni huje poškodoval, a vseeno čuti bolečine, še posebej po nastopu, ko se je že shladil. "Malo me bolita hrbet in kolk, drugače pa ni nič. Že tolikokrat v življenju sem padel in zlomljen skakal, da ne bo hujšega. Če sem lahko z zlomljeno čeljustnico in ličnico nastopil na poletih v Oberstdorfu, bom pa tudi to oddelal do konca," je v svojem slogu dodal Kranjec in še enkrat poudaril, da ni skušal izsiljevati rezultata: "Ne, ni me pokopala želja po uspehu."

A Zupan meni, da je bila prav prevelika želja tista, ki je Kranjcu tokrat preprečila na stopničke: "Z njim sicer še nisem govoril. A gotovo so bile emocije velike, saj ni bilo v zraku kakšnega posebnega vetra, pa tudi z mize je Robi naredil lep skok."

Glavni slovenski junak današnje tekme je bil tako Tepeš, ki je v prvi seriji z 207,5 metra dosegel nov osebni rekord, v finalu pa je še enkrat dosegel 200-metrsko znamko in na letalnici bratov Gorišek prišel do uspeha kariere: "Čeprav moj skok v prvi seriji ni bil najboljši, sem vseeno vesel rekordne znamke. Še posebej pa me veseli dejstvo, da ga imam zdaj spet v Planici."

"Sam sem zelo zadovoljen, še posebej z drugim skokom, saj mi je uspelo še dodati. Super! Najboljša uvrstitev pred domačimi navijači, tako da sem res vesel," se je smejalo 22-letniku. "Razmere so dobre in škoda za Robija, ker je zadnje dni res dobro skakal. Škoda, a to so skoki in podobno se je meni pripetilo v poskusni seriji. A nič ne de, pred nami sta še dva dneva in prepričan sem, da bo še dobro skakal," je dejal Tepeš, ko je pospremil Kranjčev padec in le zmajeval z glavo.

V ospredju so se po padcu Kranjca za zmago "udarili" avstrijski skakalci. Najboljši je bil Schlierenzauer, ki je tako naredil nov velik korak k osvojitvi malega globusa za najboljšega letalca. "Zame je nastop v Planici vsako leto nekaj posebnega. Poleg tega je zelo zahtevno, da imamo ravno ob koncu sezone na sporedu prav polete, a sam v njih res uživam. Res ni lahko, a sem zelo zadovoljen z današnjo zmago, ponosen sem na to, kar mi je uspelo, in veselim se že naslednjih dni," je dejal današnji zmagovalec.

V soboto bo na sporedu ekipna tekma, ki se bo začela ob 10. uri s prvo serijo. Slovenske barve bodo zastopali bronasti junaki z minulega svetovnega prvenstva v Oslu Prevc, Damjan, Tepeš in Kranjec.