Na današnji zadnji moštveni tekmi 32. finala svetovnega pokala v smučarskih skokih se je v dolini pod Poncami zbralo nekaj več kot 21.000 gledalcev, ki so z navdušenjem pospremili uspeh slovenske četverice, ki je zaostala le za izjemnimi avstrijskimi letalci, ki so zmago slavili z rekordnim, največjim naskokom v zgodovini svetovnega pokala, ter Norvežani, ki so se danes poslovili od legendarnega finskega trenerja Mike Kojonkoskega.

Slovenci so danes nizali dobre polete enega za drugim, v finalni seriji so imeli celo v svojih tekmovalnih skupinah Damjan z novi osebnim rekordom 220,5 metra, Tepeš z 207,5, s čimer je izenačil osebni rekord, in Kranjec z 212,5 metra največje daljave. Najboljša daljava dneva je sicer uspela Kranjcu v prvi seriji, ko je poletel do 223,5 metra, v finalu pa je bil po daljavi najboljši med vsemi Damjan.

Od veselja so sijali vsi slovenski skakalci. "Zelo sem vesel, ker je bil moj današnji prvi skok res slab in mi je bilo žal za celo ekipo, ne le zame, ampak mislim, da sem se s finalnim nastopom fantom kar odkupil. Pa obenem se res zelo vesel, a sem končno 'podrl' tisti moj osebni rekord, ki je bil že tako star, da je imel že skoraj brado. Nič, smejim se in to je to," je po nastopu navdušeno povedal Damjan in dodal, da je že z mize vedel, da je skok dober, a ga je daljava še vseeno presenetila: "Res me je presenetilo, ko je kar šlo naravnost, a zdaj vsaj vem, kako je to v Planici. To je toliko lepši uspeh, ker smo ga dosegli doma."

Tudi Prevc in Tepeš sta pokazala dobra nastopa. "Sodniki so precej znižali nalet, pa tudi veter ni bil najbolj ugoden, a vesel sem, da sem pokazal svoj maksimum. Z obema skokoma sem zadovoljen, a finalni je bil še nekoliko boljši," je po nastopu dejal 18-letni Prevc, njegov štiri leta starejši reprezentančni kolega Tepeš pa je dodal: "Naredil sem dva super skoka, sem zelo vesel, ker mi je to uspelo po povsem ponesrečenem poskusnem skoku in upam, da tega več ne bom počel. Treme pred svojim nastopom niti nisem imel, saj smo si nabrali že kar nekaj prednosti in sem lahko nastopil povsem sproščeno."

Tudi najstarejši član ekipe in najboljši letalec Kranjec je bil uspeha zelo vesel. "Vzdušje je super. To je tudi zame prvič, da smo tretji z ekipo in še bolj sem vesel, da smo potrdili, kar smo dosegli v Oslu, čeprav takrat morda malo nepričakovano. A ekipa že vse od takrat naprej deluje odlično," je dejal 29-letni Kranjčan in dodal: "Danes sem odskakal super, že vse od poskusnega skoka naprej, ko sem dobil prave občutke. Največ mi pomeni, da smo bili kot ekipa tretji, pa tudi to, da sem bil povsem blizu najboljšega avstrijskega letalca Gregorja Schlierenzauerja, tako da se že veselim jutrišnjega dne. Vesel sem tudi, da smo potrdili bronasto kolajno s SP in dokazali, da smo si jo zaslužili."

"To je lepa pika na i in mislim, da smo danes potrdili dobro formo ter dejstvo, da kolajna na minulem svetovnem prvenstvu v Oslu le ni bila tako naključje in da nam koristijo tudi druge serije," je v smehu uvodoma povedal glavni trener reprezentance Matjaž Zupan in dodal: "Pokazali smo, da še znamo stopnjevati nastope, kar so fantje s tem odličnimi poleti danes le še potrdili. Spet so pokazali karakter in pravi timski duh, ki nam ga marsikdo že zavida."

Skakalni praznik pod Poncami se bo končal z nedeljsko posamično tekmo, na kateri bo nastopilo najboljših trideset v skupni razvrstitvi svetovnega pokala ter še en domači skakalec; Zupan je priložnost ponudil Damjanu, ki se bo tako pridružil Kranjcu, Prevcu in Tepešu. Poskusna serija se bo začela ob 9. uri, prva pa bo uro pozneje.