Izbranci Matjaža Zupana, dobitnika ekipne kolajne z olimpijskih iger v Calgaryju leta 1988, so zaostali le za Avstrijci in Norvežani. Pri tem pa so imeli tudi nekaj sreče, saj so organizatorji zaradi močnega vetra odpovedali drugo serijo, po prvi pa so imeli Slovenci vsega 0,7 točke prednosti pred Nemci, za Norvežani pa so zaostali za manj kot štiri točke.

"Fantje so glede na sezono, kako je pač potekala, naredili največ. Rezultati so se nam vseskozi izmikali, zdaj pa je sledilo poplačilo. Tukaj sem imel občutek, da lahko napademo, sploh po tistem, kar se je dogajalo na srednji skakalnici. Ohranili smo ekipni naboj, videli smo priložnost, napadli smo in uresničile so se nam želje. Robi je naredil fantastičen skok. Bil je nekako dolžnik tega prvenstva, čakali smo ga, saj mu do danes tukaj ni uspelo narediti tistih skokov, ki jih zmore, zdaj pa se je izšlo in česa boljšega si nismo mogli želeti. Spet bom moral peš domov do hotela, kot sem obljubil, če osvojimo kolajno, čaka me dolga pot," je po tekmi povedal Zupan, ki je takoj po tekmi uresničil petkovo obljubo in se peš odpravil iz Holmenkollna v 15 kilometrov oddaljeni Oslo.

Dlje od Kranjca le Morgenstern

Slovenski junaki so postali Jernej Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in posebej Robert Kranjec. Prvi je skočil Prevc, po njegovem skoku ni kazalo na nič dobrega, saj je bil šele deveti, nato je malo vtis popravil Tepeš, Damjan pa je že približal ekipo boju za vrh. Da pa je Slovenija osvojila kolajno, ima največ zaslug Kranjec. S skokom 136 metrov je imel drugi najboljši posamični dosežek tekme, boljše ocene od njega je dobil le Avstrijec Thomas Morgenstern.

Robert Kranjec po odličnem skoku. (Foto: Reuters)

"V tem trenutku je bil to moj najboljši skok, ki sem ga že ves čas iskal. Pogoji so bili odlični in super je, da je druga serija odpadla. Takšna uvrstitev se ne zgodi vsak dan, za razliko od prejšnjih dni, je danes posijalo sonce, najbrž zaradi nas," je bil zadovoljen tudi Kranjec, saj se je tudi slovenskim orlom končno nasmehnila sreča.

Uspeh slovenske ekipe je skoraj dobesedno "padel z neba". Po slabi sezoni takega uspeha ni pričakoval nihče, v njega so verjeli le največji optimisti. Tudi na samem prvenstvu ni kazalo na kaj takega, saj na prejšnjih tekmah pravih uspehov ni bilo. Toda v zadnji tekmi je prišlo do eksplozije, kot že rečeno, predvsem Kranjca in Damjana, slednji je bil edini iz ekipe, ki že ima kolajno s svetovnih prvenstev.

Leta 2005 je bil Damjan v Oberstdorfu, kjer je Rok Benkovič na posamični tekmi osvojil zlato kolajno, v bronasti ekipi na mali skakalnici. Takrat Kranjec ni dobil priložnosti, ob Damjanu so nastopili še Jure Bogataj, Primož Peterka in Rok Benkovič. Tepeš in Prevc pa sta bila člana mladinske reprezentance, ki se je v Rovaniemiju veselila zlate medalje, Tepeš je bil tretji tudi v posamični konkurenci.

Dvomi o odločitvi žirije

Slovenski skakalci so imeli v vetrovni loteriji na svoji strani tudi Fortuno, ki jimje omogočila minimalni naskok pred Nemci. Ti so po dveh skakalcih, nastopila sta Martin Schmitt in Richard Freitag, celo vodili, po nastopu Severina Freunda so bili še trdno na drugem mestu, na koncu pa je izkušeni Michael Uhrmann pristal pri skromnih 110 metrih in zapravil praktično že osvojeno nemško medaljo. "Enostavno nisem imel opore pod smučmi," je pokomentiral razočarani Nemec. Seveda so si želeli tudi drugo serijo. "Presenečen sem, kako hitro je žirija odpovedala drugo serijo. Časa je bilo dovolj in te odločitve ne razumem," je po tekmi menil nemški trener Werner Schuster. Delno je njegovo misel potrdil tudi Avstrijec Morgenstern: "Mislim, da so se razmere izboljševale in da drugi seriji ne bi bilo nič v napoto."

Avstrijci so bili tudi v vetru nepremagljivi. V svoji vrsti so imeli Thomasa Morgensterna, najboljšega posameznika na tekmi, Andresa Koflerja, ki je ob ugodnih pogojih poskrbel celo za nov rekord skakalnice (141 m), Martina Kocha in Gregorja Schlierenzauerja, ki je tukaj že slavil na eni od posamičnih tekem. "Zelo je bilo težko. Tukaj ni bilo skočiti le dobro, ampak tudi pametno. Veter je bil nepreračunljiv in lahko se veliko zgodi, zato je treba biti tudi nekoliko pazljiv," je po tekmi povedal Schlierenzauer, vesel, da so Avstrijci tekmovanje v Holmenkollnu končali z največjim reprezentančnim uspehom doslej, saj je bila to že njihova 10. medalja na letošnjem SP, sedma zlata.

Ahonen napovedal slovo

Finski šampion v smučarskih skokih Janne Ahonen je v pogovoru z novinarjem finske televizije napovedal, da se bo na tekmah v domačem Lahtiju, ki bosta 12. in 13. marca, poslovil od tekmovanj. Dvakratni posamični svetovni prvak se je leta 2008 že upokojil, toda po letu premora se je vrnil na skakalnice v upanju, da bo osvojil olimpijsko kolajno.

Janne Ahonen. (Foto: Reuters)

Prav posamična olimpijska kolajna, bo ostala njegova neizpolnjena želja, saj trdno zatrjuje, da se na tekmovanja ne bo več vrnil. Močno pa upa, da se bo z olimpijsko kolajno okitil njegov sin, ki stopa po očetovih stopinjah.

Triintridesetletni Ahonen je naslov svetovnega prvaka osvojil petkrat, dvema posamičnima je namreč dodal še tri ekipne. V svetovnem pokalu je dobil 36 tekem, petkrat je dobil novoletno turnejo, dvakrat pa skupni seštevek svetovnega pokala.