V finalu sta nastopili še Špela Rogelj (167,1 točke), ki je bila na koncu 21., ter Anja Tepeš (135,5), ki je zasedla 30. mesto.

Branilka naslova Američanka Lindsey Van se danes v težavnih razmerah in precej gosti megli na Holmenkollnu ni dobro znašla in je s 34. mestom po prvi seriji celo ostala brez finala. Svetovna prvakinja je pričakovano ter precej gladko postala izkušena 27-letna Iraschkova, ki je po četrtem mestu v Liberecu 2009, ko so se smučarske skakalke sploh prvič v zgodovini merile za naslove, tokrat le upravičila vlogo prve favoritinje. Avstrijka, ki je leta 2003 postala prva ženska, ki je poletela do 200-metrske znamke, v karieri pa je nanizala že 40 zmag v celinskem pokalu - od tega deset to zimo -, je dvema naslovoma študentske prvakinje (2005, 2007) zdaj dodala še tako želeni svetovni naslov.

Avstrijki se je najbolj približala Runggaldierjeva na drugem mestu, ki pa je zaostala za več kot deset točk, bron pa si je v finalu prislužila komaj 15-letna Francozinja Mattelova. Tik za stopničkami je končala danes najboljša Slovenka Logarjeva, ki je bila četrta že po prvi seriji, v finalu pa se ji skok ni posrečil povsem po željah. "Na tekmi sem pričakovala takšne skoke, čeprav se mi je drugi malce ponesrečil. Čeprav sem zasedla nehvaležno četrto mesto, pa je to še vedno vrhunski rezultat, zato sem zelo zadovoljna," je po nastopih povedala še ne 20-letna Logarjeva.

Tik za reprezentančno kolegico se je uvrstila Vtičeva, ki je v finalni seriji z 18. mesta napredovala na peto in to z najboljšo daljavo druge serije (97 metrov). "Žal mi je slabšega nastopa v prvi seriji, to je bil sploh moj najslabši skok v Oslu, ki me je prav razjezil. A očitno se moram malo razjeziti, saj mi je v finalu uspel izjemen skok. Na koncu sem lahko zadovoljna," pa je povedala 23-letna Vtičeva.

"Zelo sem vesel, saj je uvrstitev dveh tekmovalk v 'top 5' res izjemen rezultat," je bil s svojimi varovankami zelo zadovoljen tudi trener Matjaž Triplat.

"Tekma je potekala v zelo težkih razmerah, zato je marsikatera tekmovalka, tudi tiste pri vrhu, kot je denimo branilka naslova iz Libereca Lindsey Van, izpadla že po prvi seriji. Vse skupaj se je odvijalo nekako po naših načrtih, čeprav smo imeli nekaj smole z razmerami v prvi seriji, predvsem Logarjeva, ki je naredila res fantastičen skok. V drugi seriji je takšen uspel Vtičevi in če bi lahko ta dva nastopa združili, bi bilo še lepše," je bil dobre volje Triplat, ki je v pogovoru za STA dodal: "Vendar bi rad poudaril, da sem z obema zelo zadovoljen, prav tako smo imeli štiri tekmovalke v finalu med 'top 30' in vidi se, da delamo neko močno jedro tudi za naprej."

Smučarski skoki za ženske na minulih zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru 2010 še niso našli mesta v olimpijski družini. Zato so tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok) napovedali, da bodo na prvenstvu pozorno spremljali smučarske skakalke. Čeprav je njihova krovna zveza že pred časom izrazila željo za nastopanje na zimskih olimpijskih igrah, pri Moku zaradi "nekoliko slabšega zanimanja javnosti za ta šport" doslej zanje niso imeli posluha. A tudi trener Triplat meni, da bo Moku kmalu zmanjkalo izgovorov in verjame, da bodo skakalke lahko nastopile že v Sočiju 2014.

"Mislim, da ne bodo imeli več pravih izgovorov, saj se vse skupaj odvija v pravo smer, prihodnjo sezono bo na sporedu tudi svetovni pokal. Zato menim, da bodo ženski skoki na sporedu že na igrah 2014 v Sočiju," je prepričan glavni trener ženske ekipe: "Mi bomo imeli odlično ekipo za 2014. Poleg četverice, ki je nastopila na tem prvenstvu, imamo še dve mladi, zelo obetavni tekmovalki, in če bomo z njimi delali pametno, se zna izoblikovati še močnejše jedro ekipe."