Ob jubileju smučarskih tekem svetovnega pokala v Kranjski Gori - pokal Vitranc v sezoni 2010/11 praznuje 50 let - so veleslalomisti v lepem sončnem vremenu in ob prijetni snežni kulisi na smučišču v Podkorenu pokazali odličen boj in napet finiš, v katerem je na koncu najdaljšo potegnil Janka, ki se je tako na najboljši možen način vrnil po prisilni prekinitvi, ko je moral na operacijo zaradi srčne aritmije.

A po prvi vožnji ni kazalo, da se bo prvič po letu dni veselil 24-letni Švicar. Kajti prepričljivo je vodil Avstrijec Phillip Schörghofer. Pred Janko je imel 65 stotink naskoka, že Iltaijan Manfred Möllg na petem mestu pa je zaostal več kot sekundo. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Hrvat Ivica Kostelić je bil tokrat z 21. mestom zadržan (na koncu je bil 18.), možnosti za novo zmago pa je imel najboljši veleslalomist do Kranjske Gore Ted Ligety s tretjim izhodiščem.

V drugi vožnji je vsa preračunavanja tistih z vrha premešal neznani Francoz Alexis Pinturault; tekmovalec, ki je v zadnjem času nanizal nekaj zmag v evropskem pokalu, v svetovnem pa je imel doslej le eno uvrstitev med dobitnike točk s 24. mestom, je odpeljal življenjsko tekmo. S 16. mesta po prvi vožnji je z brezhibno in napadalno predstavo po vrsti prehiteval tekmece pred seboj. Do živega mu niso mogli niti najboljši iz prve vožnje in šele Janka, ki je imel kar sekundo in 44 stotink zaloge, je bil prvi, ki se mu je v cilju ob imenu zasvetila enica. Pa še takrat je bilo tesno, saj je bila razlika le dve stotinki. Schörghofer pa nato ni zdržal pritiska. Že po nekaj vratcih je naredil napako in končal v snegu, zmagovalni oder pa prepustil Janki - zmagal je devetič v karieri -, Pinturaultu in Ligetyju. Slednji ima pred finalom v Lenzerhideju tako kar 77 točk prednosti v veleslalomskem seštevku.

Slovenci v Kranjski Gori brez točk že od leta 2007

Domači smučarji so v Kranjski Gori nastopili v slogu sezone. Na svojem terenu so brez točk v veleslalomu že od leta 2007, letošnji izidi pa niso zbujali upov, da bodo to črno serijo prekinili. Bojazni so se uresničile; od šesterice domačih adutov, ki je bila na startu v konkurenci 68 smučarjev, sta do cilja prišla le najmlajša, Patrick Jazbec in Žan Kranjec. A s prevelikim zaostankom, da bi lahko upala na finalni nastop. Kranjec je zasedel 42. mesto, Jazbec je končal mesto za njim. Pred njima so v zadnji tretjini nastopajočih - prvi Slovenec je imel šele številko 44 - nastopili še Miha Kürner, Aleš Gorza, Matic Skube in Janez Jazbec, toda vsi po vrsti naredili napake in odstopili. Slovenska ekipa je tako lahko opremo iz ciljne arene pospravila že ob "polčasu", akterji pa s takšnim razpletom seveda niso bili najbolj zadovoljni.

"Bilo je zahtevno, a se je še dalo smučati. Vsaj tam za mejo uvrstitve med trideset, kar je bil moj cilj. Trudil sem se, imel sem nesrečo, da sem zapel kol in izgubil palico, potem je prišla napaka, prehitro sem dal težo na zgornjo smučko in to je to. Sem razočaran, zelo sem si želel priti v finale," je dejal Gorza, ki je v cilju s snegom skušal ublažiti bolečino v roki, s katero je nič kaj nežno udaril po kolu. "Upam, da ni nič zlomljenega. Boli pa me kar precej, verjetno bo treba na slikanje."

Matic Skube na boljšo uvrstitev računa na nedeljskem slalomu, kljub temu pa je priznal, da bi bilo mogoče iztržiti več tudi danes: "Zgornji del mi je kar solidno uspel. Ne vem po času, ampak občutek sem imel, da sem dal maksimum od sebe, potem pa se je zgodil ta odstop. Glavo pokonci, jutri je še ena tekma, ena možnost in upam, da bo sreča na moji strani," je dejal Skube.

Slovensko čast sta tako morala reševati mladca Patrick Jazbec in Kranjec, ki je sploh prvič nastopil na tekmi te ravni. Na koncu je bil prav on celo najbolje uvrščeni Slovenec. "Glede na to, da je bil to moj debi v svetovnem pokalu, lahko nastop ocenim kot uspešen. Bile so še rezerve, še posebej v strmih delih, ko se tudi zelo hitro naredi napaka. Proga je bila zelo težka, a tudi pri moji številki še solidna, malo je potreslo smučko, a je šlo." Svoj tekmovalni del je na letošnjem Vitrancu opravil, saj bo na nedeljskem slalomu le predtekmovalec.

"Ostaja cmok v grlu"

Trener za tehnične discipline Pavli Čebulj je lahko le povzel ugotovitve letošnje sezone in potrdil bojazni pred tekmo: "V domačem kraju pričakuješ nek preobrat, ki pa ga nismo doživeli. Ostaja cmok v grlu, ampak nekatere tekmovalce, predvsem mlade, bo treba naučiti tekmovati. Predvsem mislim Janeza Jazbeca, ki ima enega večjih veleslalomskih potencialov v Sloveniji. A trening je eno, tekma pa drugo. Ne vem, zakaj so odstopili. A spet nimamo uvrstitve v trideseterico in to je to, na žalost."

Na nedeljskem slalomu bodo Slovenci skušali popraviti današnji bled vtis, nastopila bo šesterica: poleg Skubeta in najboljšega slalomista Mitje Valenčiča še Bernard Vajdič, Kürner, Patrick Jazbec in Klemen Kosi, ki bo podobno kot danes Kranjec doživel prvenec na svetovnem pokalu.