O etičnosti uporabe zdravil, za katera ima Bjoergnova vsa potrebna dovoljenja, je podvomila tudi slovenska šampionka teka na smučeh Petra Majdič. Novinarji jo ob vsakem srečanju sprašujejo o tej temi, potem ko je svoje mnenje povedala že pred svetovnim prvenstvom, je vse skupaj preraslo že skoraj v medijsko vojno, za katero Brinjčanka meni, da gre za napihovanje zgodb, v katerih hočejo med seboj spreti tekmovalke. "Nisem jaz tista, ki bi lahko govorila, če so zdravila za astmo, ki jih uporabljajo tekmovalke, športno ali nešportno početje do ostalih," pravi Petra Majdič, ki dobro pozna mnenja tekmovalk v tekaški karavani, vendar pravi, da je to njihova interna stvar.

"Če so strokovnjaki določili, da samo za Bjoergnovo velja posebno dovoljenje, tudi prav. Prišli smo v Oslo, tukaj je 100.000 ljudi, ki pričakujejo, da bo zmagala na vsaki tekmi, na kateri bo nastopila. A so ji dali pri tem kakšno pomoč ali pač ne, je njihova stvar," je odločna Petra, ki trdi, da se o tej temi z Marit ni pogovarjala, med tekačicami pa krožijo različne informacije, a se v razpravo noče več vpletati. Dobro pozna negativno izkušnjo Poljakinje Kowalczykove iz Vancouvera, kjer so iz nje naredili grdega račka, češ da ne prenese poraza, pa je nato zmagala na 30 kilometrov. "O dovoljenjih za uporabo zdravil odločajo drugi ljudje in to je treba sprejeti kot dejstvo. Če so tako odločili, ne bo nič drugače, če se bom postavila na trepalnice. Zakon je zakon, tako kot v Sloveniji, kjer ti marsikaj ni všeč, pa moraš stvar požreti," se je vendarle razgovorila Majdičeva.

Tema o astmi Bjoergnove je veliko pozornosti vzbudila med največjimi norveškimi rivali Švedi, saj so mediji vse skupaj razširili kar na dopinške obtožbe. A tudi Švedi so kmalu priznali, da kraljica teka ni nobena posebnost glede astme med športniki. "Bjoergnova ni nobena izjema. Podobne olajšave zaradi astme imajo mnogi tekači, med njimi je polovica švedske reprezentance," je priznal zdravnik Magnus Dyborn in pojasnil, "splošno znano je, da zdravilo deluje le pri tistih ljudeh, ki imajo astmo. Charlotte Kalla (najboljša Švedinja z osmim mestom v sprintu in četrtim v dvojem zasledovanju op. p.), ne bi bila nič boljša, tudi če bi inhalirala ta zdravila. Bjoergnova le lažje živi pri polni obremenitvi."

Ker je razprava postajala vse bolj vroča, je na tiskovni konferenci spregovorila tudi Bjoergnova: "Imam astmo. Imam dovoljenje, da zdravilo symbicort uporabljam zaradi zdravstvenih težav. Če ne bi bila tako dobro pripravljena, ne bi nikoli osvojila zlate kolajne. Hitra sem, ker sem v minulih letih ogromno delala na tehniki in moči. Zdravniki so ugotovili, da s hudo astmo res ne bi bila tako hitra."

Norveški zdravnik Kai Hakon Carlsen, specialist za pljučne bolezni in priznani strokovnjak Svetovne protidopinške agencije (Wada) je zatrdil: "Edina stvar je, da to zdravilo pomaga ljudem z astmo, da lahko tekmujejo. Vendar uporaba zdravila nikoli ne naredi tega, da bi bili lahko boljši kot brez astme. Nima popolnoma nobenega učinka dopinga. Tisti, ki to pravi, je nevednež ali zlobnež. Oboje je žalostno." Symbicort je razširjeno zdravilo, enako uporablja norveški veslač Olaf Tufte, olimpijski prvak iz Aten 2004 in Pekinga 2008 v enojcu, sicer poročna priča slovenskega veslaškega šampiona Iztoka Čopa. Carlson je dodal, da so po olimpijskih igrah v Vancouvru, ko je Justyna Kowalczyk načela to temo, vzpostavili stik s poljskimi kolegi, ki so bili nad njenimi izjavami zgroženi. "Če ona to govori, ima slabe namene," je pribil Carlson. Ko so tukaj Kowalczykovo vprašali za mnenje, je večno druga pribila: "Ne komentiram."