Ali ste že preboleli četrto mesto v sprintu, po katerem ste bili neizmerno razočarani?

Nekaj psihične blokade je bilo še vedno, zato se je bilo težje pripraviti na tekmo, ker sem še vedno veliko tuhtala o sprintu. Tekma na 10 kilometrov je bila idealna za pozabo, da sem pregnala neprijetne misli, zdaj pa se bom čim bolje pripravila za štafete, kjer bo lažje, saj bom tekla v meni ljubši in boljši prosti tehniki.

Vaš minus pri tekmah na razdaljah je počasnejša regeneracija, ki je povezana s krvno sliko, saj imate nizek hematokrit.

Na svetovnih pokalih bi startala razdaljo in sprint, a to je zame zelo težko, ker je zaradi nizkih krvnih vrednosti pri meni poraba kisika precej manjša kot pri preostalih. Žal je to pri meni minus, ki mi ga je pač dala mati narava za razdalje. S trdim delom skušam priti čim bližje svetovnemu vrhu, a za to potrebujem več časa kot preostale tekmovalke. Ker so nekatere stvari prirojene, jih skušam izkoristiti v sprintu.

Kako je na četrto mesto reagiral trener Vladimir Korolkevič?

Vsem je bilo hudo, a počasi se bomo sprostili. Če bi dobila takšno ponudbo pred začetkom sezone, bi takoj podpisala četrto mesto. Najbolj skeli, ker sem bila sposobna osvojiti kolajno, saj sem bila konkurenčna na težki progi, zato me bo to še bolj gnalo naprej.

Naslednja priložnost bo šele čez tri leta na olimpijskih igrah v Sočiju 2014?

Ker bo svetovno prvenstvo v klasiki, bo treba tam nekaj narediti. Soči je zelo oddaljena velika priložnost, a obenem mi vsi pravijo, da je Rusija moja država, saj sem tam dosegla obe zmagi za svetovni pokal, zato se morda takrat obrne meni v prid.

Vaši sorodniki so za vas glasno navijali ob progi. Ali so vas tudi tolažili, ker ste bili razočarani?

Ne. Bili so zelo veseli in ponosni na moj dosežek, zato niso mogli verjeti, da sem jaz tako razočarana.

Vaša naslednja tekma bo nastop v štafeti.

Lepa priložnost za odmeven rezultat, veliko bo odvisno od dnevne forme. Če bo pri Poljakinjah začela Kowalczykova, bo to pravi pokol, saj bo šlo od prvega metra na polno. Ne preostane drugega, kot da dana prva tekačica preživi, nato pa skušamo držati stik z najboljšimi.