V gosti megli, ki prekriva Oslo, je Marit Bjoergen v dvojnem zasledovanju na 15 km osvojila novi naslov svetovne prvakinje na 48. svetovnem prvenstvu. Po zlati kolajni na četrtkovem prostem sprintu je bila Norvežanka znova najhitrejša, odločitev o končni zmagovalki pa je padla že veliko pred koncem tekme.

Najboljše z današnje tekme, ki je bila sestavljena iz teka v klasiki in teka v prosti tehniki, so bile v ospredju skozi celotno tekmo. Ob menjavi smuči in tehnike teka so imele pol minute naskoka pred najbližji zasledovalko, Finko Aino Kaiso Saarinen. To razmerje se ni spremenilo niti do konca, tako da so bile medalje praktično podeljene že nekaj kilometrov pred ciljem. Tridesetletna Bjoergnova je skupno 11 medaljo na svetovnih prvenstvih, šesto zlato, osvojila že kilometer pred ciljem, ko je silovito pospešila in se otresla Poljakinje in rojakinje za njo. Do cilja je Kowalczykova strla nato še Johaugovo in končni vrstni red je bil znan.

Zelo dobro se je odrezala edina Slovenka na startu danes, Barbara Jezeršek. Po pričakovanju je tekla slabše v klasičnem delu, ko je ob menjavi smuči zasedala 32. mesto, v drugi polovici proge pa je nato pospešila in prišla do zelo dobrega 20. mesta na koncu. To je njen najboljši rezultat na članskih svetovnih prvenstvih do zdaj.

"Barbara je danes odtekla odlično, predvsem v prosti tehniki. Po enomesečni 'krizi' je znova našla svoj ritem, postavila je enajsti čas drugega dela v prosti tehniki, kar mislim, da je odlično. Tudi smuči so bile danes vrhunsko pripravljene, tako da smo zelo zadovoljni s tekmo. Ta uvrstitev je tudi dobra napoved za 30 kilometrov v prosti tehniki, morda tudi za štafeto," je uvrstitev Jezerškove komentiral vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.

"Res mi je lepo uspelo, predvsem v prosti tehniki, kjer sem veliko nadoknadila. V klasiki sem nekako le stremela k temu, da ne zaostanem preveč, saj sem vedela, da lahko v prosti tehniki veliko nadoknadim. Menjava smuči mi je šla sicer malo počasneje, a sem s končnim izkupičkom zadovoljna. Upam, da sem s tem dobila tudi nekaj več zaupanja pri trenerjih, ki bi me morda lahko uvrstili tudi v štafeto," pa je povedala Jezerškova.

Naslednja tekma svetovnega prvenstva za ženske bo ponedeljkovih 10 kilometrov klasično, v nedeljo bodo moški tekmi na dvojnem zasledovanju.