Slovenski junakinji sprinta sta v družbi tekaškega tabora ter skakalcev, skakalk in nordijskih kombinatorcev odprli vsaka steklenico šampanjca, medtem ko ob zmagi Petre Majdič v sprintu na tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu direktor SZS Matija Vojsk ni dovolil, da bi v smučarski palači v Podutiku uslužbenci nazdravili s penino, ker na delovnem mestu ne dovoli alkohola, kar je tako razburilo uslužbenca, da je za prepoved takoj izvedel predsednik Tomaž Lovše. Govornika sta bila poslovni direktor Andraž Kopač (mediji niso pokazali nobenega zanimanja, da bi ga snemali, obenem pa je pogrešal ozadje z napisi sponzorjev) ter predsednik zbora in odbora za smučarski tek Mitja Praznik. Medtem je vodja tekaškega dela reprezentance na svetovnem prvenstvu Marko Gracer prejemal osebne čestitke od vseh reprezentanc na prvenstvu, po sporočilih sms pa tudi Vojska, direktorja trženja Primoža Ulage in sponzorjev.

"Pri mojih letih so tekme v sprintih zaradi stresa tudi vse večji psihični napor. Včasih sem že malo naveličana, ker se okrog mene na tekmah dogajajo vse mogoče stvari," je povedala Petra Majdič, ki si je včeraj privoščila prost dan s počitkom v hotelu in pravim obrednim pitjem kave v središču zimsko idiličnega Osla. Jutri zvečer se v slovenski tabor z nujnega obiska na Slovaškem vrača tudi trener Ivan Hudač, kateremu se je po finalu tako mudilo na letališče, da je čestitke razposlal kar po telefonu.

Majdičeva je že tri dni tudi v središču zanimanja norveških medijev. Ker ima svoje mnenje o zdravilih za astmo, ki jih uporablja Norvežanka Marit Bjoergen, so njene izjave vpletli v psihološko igro, ki so jo skozi medije igrali pred sprintom. Tudi na tiskovni konferenci so jo novinarji dobesedno bombardirali z vprašanji na to temo, a je diplomatsko odgovorila, da Bjoergnovi čestita za zaslužno osvojeni naslov svetovne prvakinje. "To je težka tema za razpravo. Uporaba zdravil lahko prinese športniku prednost in zmanjša razliko med športniki glede na razlike, ki jim jih je dala mati narava. Kaj bi bilo, če bi športnik pri 36 letih prosil za zdravila, da bo dosegel enake predispozicije, kot jih je imel v mladosti," je že na začetku tedna menila Majdičeva. Že pred tem je norveško kraljico smučarskega teka napadla Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je zdravila enačila z dopingom. Norveški odgovor, kjer imajo glede dopinga najvišje standarde in nobene tolerance, je čez nekaj ur posredoval zdravnik reprezentance Hans Petter Stokke: "Stvari imamo čiste in urejene po predpisih. Astma jo moti, ko tekmuje. Vse študije kažejo, da zdravi ne bi imeli nobene prednosti, če bi uporabljali ta zdravila." "Ali naj diabetiki živijo brez inzulina, ali naj slabovidni ne nosijo očal? Tudi z zdravili, ki jih ima Bjoergnova, ne bo nikoli tako dobra, kot če bi bila zdrava," je pribil trener Age Skinstad.

Takšno kot je športno rivalstvo Majdičeve z Bjoergnovo je tudi s Fabjanovo, ki je četrto mesto težko prenesla, ker je bila orientirana na kolajno, naslednjo priložnost v sprintu v prosti tehniki bo imela šele na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju. "Izteklo se je idealno, saj je volk sit in koza cela. Petra kariero končuje šampionsko, obenem nam nihče ne more očitati, da nimamo enako kakovostne njene naslednice. Rivalstvo v mejah normale je v športu dobrodošlo. Smo sicer zagovorniki timskega dela, vendar Petra tako odstopa po uspehih, da lahko deluje tudi individualno," je razmišljal Gracer.