V poročilu iz leta 1997, ki ga je podpisal tedanji direktor Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Marjan Miklavčič, so opravili primerjavo podatkov o oddanem orožju, navedenih v poročilu Janše in poročilu OVS. Razlike so očitne, vrednost orožja, ki ga je Slovenija posredovala Hrvaški in BiH, pa je za dobrih 10 milijonov nekdanjih nemških mark nižja, kot tista v poročilu OVS.

Miklavčič je v poročilu zapisal, da je primopredaja med nekdanjima obrambnima ministroma Janezom Janšo in Jelkom Kacinom potekala 29. marca 1994. Takrat je Janša Kacinu tudi predal poročilo o orožju med 15. majem 1990 in 1. septembrom 1993. Iz poročila je razvidno, da je bilo orožje, namenjeno Hrvaški in BiH, vredno slabih 27,7 nemških mark. Poplačilo se je izvedlo s kompenzacijo, večinoma, v vrednosti slabih 22,9 milijona, z nafto, ostalo pa z dobavo drugega blaga in opreme.

Ob tem pa je nekdanji direktor OVS opozoril na neskladje, na katerega so naleteli pri zbiranju obvestil in pregledu dokumentacije. Na Morsu so ugotovili, da je bila vrednost predanega orožja slabih 38,9 milijona nekdanjih nemških mark, razlike je tako za 10,7 milijona. Miklavčič hkrati poudarja, da so pri oceni vrednosti orožja upoštevali cene, ki jih je v svojem poročilu navedel Janša, čeprav so pri zbiranju informacij ugotovili, da so bile cene višje za več kot 100 odstotkov.

Oglejte si dokumente, ki jih je objavil Matjaž Frangež

Prav tako se po Miklavčičevih ugotovitvah ne ujemajo podatki o oddanem orožju ter kompenzacijskih poslih. Kot je zapisal na koncu poročila, ki ga je naslovil na takratnega direktorja uprave kriminalistične policije Antona Dvorška, ugotovitev, da vse orožje ni bilo plačano s kompenzacijskimi posli, potrjuje tudi več zbranih obvestil, da se je orožje plačevalo tudi v gotovini.

Hkrati je Frangež v sporočilu za javnost spomnil, da je Janši 15. novembra 2008 poslal dopis, v katerem mu je postavil nekaj vprašanj ter ga povabil tudi na javno soočenje, prepustil pa mu je svobodo izbire kraja in časa. Janša je izbral športno dvorano Stožice, je zapisal Frangež, sedaj naj sporoči še termin.

Iz SDS pa sporočajo, da dokler vlada in Mors ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, je vsakršen komentar današnjih navedb Matjaža Frangeža nesmiseln. V njih so navedeni le izseki omenjenega poročila, kar pušča veliko prostora za manipulacijo, pojasnjujejo v stranki ter zato vlado in Mors ponovno pozivajo k objavi poročila.