Vse štiri dni bodo med 2350 nastopi v ospredju predvsem tekme v ženski konkurenci, kjer se obetajo številni zanimivi dvoboji. Že v četrtek bo zelo zanimiva ženska tekma na 100 m mešano, za katero so prijavljene reprezentantke Katja Hajdinjak, Nina Sovinek (obe Olimpija), Tanja Šmid (Triglav), Tina Meža (Velenje), Tjaša Vozel (Ilirija) in Anja Klinar (Gorenjska banka Radovljica).

Podobno zanimivo bo na 400 m prosto, kjer bodo ob Klinarjevi nastopile mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder (Fužinar), Nina Cesar, Teja Zupan (obe Gorenjska banka Radovljica) ter Špela Bohinc in Nika Karlina Petrič (obe Triglav). V moški konkurenci bo v ospredju obračun na 100 m prsno, za katerega so prijavljeni Emil Tahirovič, Robi Vovk (oba Triglav), Grega Plevelj (Ljubljana) in Matjaž Markič (Koper). Prav Markič pa sodi med presenečenja prvenstva, saj se je tokrat prijavil tudi za 200 prsno.

Visoke načrte imajo v vseh slovenskih klubih. Ilirija stavi na Petra Mankoča, ki bo plaval na 50 in 100 m prosto, na 50 m delfin in v štafetah, Triin Aljand ter mlado Tjašo Vozel, Olimpija na sestri Majo in Nino Sovinek ter Katjo Hajdinjak, Ljubljana na Grego Plevlja in nekatere mlajše. Med favoriti za največ naslovov pa ostajata kranjski Triglav z Emilom Tahirovičem, Tanjo Šmid, Špelo Bohinc, Janom Karlom Petričem in drugimi ter Gorenjska banka Radovljica z Anjo Klinar in Robijem Žbogarjem, ki imata prijavljenih po deset nastopov, močan radovljiški adut bo tudi reprezentantka Nina Cesar.

Vprašanje ostaja ravenski Fužinar, saj je nastop številnih plavalk zaradi bolezni vprašljiv. "Konec tedna se je k nam prikradla viroza. Na prvenstvu zanesljivo ne bo Tamare Miler, obolele pa so v tem trenutku tudi Tjaša Oder, Jera Majeric, Mojca Sagmeister in še nekatere, zato sploh ne vem, s kakšno ekipo se bomo udeležili prvenstva," pred tekmo pravi trener Gorazd Podržavnik. Na prvenstvu bo zaradi poškodbe manjkala tudi triglavanka Anja Čarman.

"Prvenstvo je na koledarju nekoliko ob nepravem času, saj smo si po svetovnem prvenstvu v Dubaju vzeli nekaj premora in plavalci niso v vrhunski formi. Predvsem v ženski konkurenci bo zelo napeto, saj je število kakovostnih tekmovalk zelo veliko, pa tudi časi pri posameznicah so bili v zadnjem obdobju kar dobri," pa pred prvenstvom pravi trener Miha Potočnik, ki se je z radovljiško ekipo v zadnjih sezonah po tradiciji veselil največjega števila naslovov.

Na prvem slovenskem prvenstvu v Tivoliju, bazen je nazadnje gostil jugoslovansko prvenstvo 1990, bodo za trenerje v ospredju tudi nastopi najboljših mladincev in kadetov.