Kot je še pojasnil, so v Avstrijo skupaj z zaprosilom poslali dokumentacijo, prevedeno v nemščino, iz katere je jasno razvidno, česa bremenijo Sanaderja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Če bo Avstrija ugodila zahtevi hrvaških preiskovalcev, bodo Sanaderja zaslišali avstrijski preiskovalci, Uskok pa je zaprosil, da hrvaškim preiskovalcem omogočijo navzočnost pri zaslišanju ter možnost zastavljanja vprašanj, je dejal Đuričić.

Novi hrvaški zakon o kazenskem postopku določa, da ne obtoženec niti njegovi odvetniki ne morejo dobiti vpogleda v preiskovalne dokumente, dokler osumljenec ne odgovori na vprašanja preiskovalcev. Odgovori so nato tudi dokazni material.

Sanaderjeva obramba sicer meni, da je omenjeni pogoj za vpogled v zadevo že izpolnjen, saj so bivšega premiera in predsednika HDZ konec lanskega leta avstrijski preiskovalci zaslišali v priporu v Salzburgu. Odvetniki so prejšnji ponedeljek potrdili, da so zato od Uskoka že zahtevali vpogled v dokumente, ki bremenijo Sanaderja.

Pristojno zagrebško sodišče naj bi o njihovi zahtevi odločalo prihodnji teden, ko se bo preiskovalni sodnik vrnil z uradnega obiska v ZDA.

Sanader je 10. decembra lani, kmalu po aretaciji v Avstriji, tamkajšnjim sodnikom dejal, da se ne počuti krivega kaznivih dejanj korupcije, katerih ga bremeni hrvaško tožilstvo. Uskok ga sumi, da je zlorabil položaj in pooblastila v primeru nezakonitega poslovanja hrvaškega elektrogospodarstva in kemičnega podjetja Dioki.

Sumijo ga tudi združevanja z drugimi osebami pri nezakonitem pridobivanju denarja iz državnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-Media. Bivši hrvaški premier je 9. decembra lani zapustil Hrvaško, ki je potem za njim razpisala tiralico, po aretaciji v Avstriji pa je zahtevala tudi njegovo izročitev.

Sanader je v pogovoru za časopis Salzburger Nachrichten minuli konec tedna med drugim dejal, da ne bo privolil v poenostavljeni postopek izročitve Hrvaški, če njegovi odvetniki ne bodo dobili vpogleda v zadevo, ki jo je proti njemu sprožil Uskok.

Sicer pa je sodišče v Linzu prejšnji teden zavrnilo njegovo pritožbo na ekstradicijski pripor, ki bo potekel najpozneje 18. marca. Medtem so sicer tudi avstrijske oblasti začele preiskavo proti Sanaderju zaradi suma pranja denarja v banki na avstrijskem Tirolskem.