"Mojim odvetnikom v Zagrebu še vedno niso omogočili vpogleda v sodni spis. Zato ne poznam podrobnosti o tem, česa me obtožujejo. Dokler bo tako, zagotovo ne bom pristal na poenostavljeni postopek izročitve," je za Salzburger Nachrichten, ki ga povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, dejal Sanader.

V pogovoru je odločno zavrnil očitke, da je skušal pobegniti, da bi se izognil aretaciji. "To je nesmiselno. Nekaj dni prej sem se vrnil na Hrvaško iz ZDA," je dejal in dodal, da tisto jutro, ko se je zaradi poslovnih sestankov odpravil na pot, "ni bilo še ničesar".

"Ko sem prišel v tujino, sem izvedel, da so mi v parlamentu ukinili imuniteto, pa sem obvestil odvetnike, da se bom hitro vrnil, takoj ko bom opravil s sestanki. Dan kasneje sem izvedel za nalog za aretacijo. Takoj sem različne konce obvestil, da sem že na poti nazaj na Hrvaško, odvetniki pa bi me morali pričakati pri predoru skozi Karavanke," je med drugim dejal nekdanji premier.

Povedal je tudi, da v priporu veliko bere, predvsem zadnje knjige Tonyja Blaira in Stephena Hawkinga, še več pa razmišlja o tem, kako "razkriti zaroto proti meni".

Salzburger Nachrichten je že v petek na svetovnem spletu objavil prvi del pogovora s Sanaderjem, v katerem je nekdanji hrvaški premier med drugim poudaril, da se počuti preganjanega in da so kršene njegove pravice. "Proti meni in moji družini potekata medijski lov na čarovnice in kampanja, katere cilje je uničiti moj ugled," je dejal.