"Tradicija vsakoletnih novoletnih koncertov se je začela v najtemnejših časih druge svetovne vojne. Zato Dunajski filharmoniki danes izvajajo ta koncert tako kot predstavitev dunajske glasbene kulture na najvišji ravni, pa tudi kot svetovni novoletni pozdrav v duhu upanja, prijateljstva in miru," je poudaril Andrej Zupan, naš ugledni klarinetist, profesor in docent.

Novoletni koncerti so tako izjemno popularni ne le zaradi kralja valčkov Johanna Straussa, ampak je ta glasba dejansko očarljiva, čeprav so jo člani Dunajskih filharmonikov v bistvu dolgo ignorirali. "Najbrž glasbeniki niso želeli tvegati splošnega javnega ugleda, ki so si ga pridobili s koncertiranjem, v strahu, da bi ljudje dobili asociacijo na 'popularno glasbo'," je še dodal Zupan, gost letošnjega koncerta, na katerem se je zbrala tudi peščica Slovencev.Med njimi je bila denimo Zdenka Kahne, direktorica in lastnica Kozmetične hiše Kahne, ki se ji bo dogodek še posebno vtisnil v spomin, kajti sedela je v neposredni bližini odra, med koncertom pa je ena od balerin priplesala prav do nje.

Obisk novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov so sanje mnogih ljubiteljev klasične glasbe, je pa tudi zelo prestižen dogodek, za katerega je čakalna vrsta za vstopnice zelo dolga.