Velike razlike so tudi posledica težkih razmer (nizka zaletna hitrost, veter v hrbet, megla), ki so jih imeli tekmovalci ob koncu prve serije. "Zlasti moj prvi skok je bil potrditev vrhunske pripravljenosti, saj je imelo nekaj mojih tekmecev boljše razmere v zraku, a sem vseeno prevzel vodstvo," je menil Thomas Morgenstern, ki si ni mogel želeti lepšega začetka prvega vrhunca sezone. Znova je poudaril, da še ne razmišlja o skupni zmagi, ki je še nima v zakladnici svojih lovorik. "Grem iz tekme v tekmo, s skakalnice na skakalnico, zato so zdaj vse misli usmerjene le v nastop v Garmisch-Partenkirchnu. Šele po prvem polčasu turneje bom resneje pogledal proti naslednjima dvema etapama v Avstriji," je dodal Morgenstern po peti zmagi v letošnji zimi in 19. v karieri.

Kljub velikim zaostankom tekmeci še niso izgubili upanja, da bi prehiteli kapitana suverene avstrijske zračne eskadrilje. Najbolj optimističen je prvi zasledovalec Matti Hautamaeki, ki pravi: "Drugo mesto je najboljši začetek v vsej zgodovini mojih nastopov na turneji. Ko sem bil leta 2002 v skupnem seštevku drugi za tedaj nepremagljivim Nemcem Svenom Hannawaldom, ki je zmagal na vseh štirih preizkušnjah, sem bil v Oberstdorfu četrti. Upam, da bom dober start nadgradil še z boljšo skupno uvrstitvijo. Če bom ponavljal takšne skoke, kot je bil finalni, ki je bil moj najboljši v letošnji zimi, je mogoče še marsikaj." "Čeprav sem si zaradi živčnosti, ker nisem v vrhunski formi, pridelal 17 metrov zaostanka, še vedno vztrajam pri trditvi, da lahko osvojim turnejo. Le precej težje delo me čaka," je dodal Simon Ammann, sploh edini Švicar na prvi tekmi letošnje turneje štirih skakalnic.

Slovenci so se včeraj židane volje preselili na drugo postajo v Garmisch-Partenkirchen, potem ko so v Oberstdorfu z dvanajstim mestom Petra Prevca in štirinajstim Roberta Kranjca celo prijetno presenetili glede na skromne predstave, ki so jih prikazali na prvih sedmih tekmah. Selektor Matjaž Zupan skuša umiriti velika pričakovanja in fante odvrniti od misli, da bi se preveč obremenjevali z rezultati.

"Če bi v finalu naredil skok, kot ga znam, bi se uvrstil med prvih deset. Prvi skok je bil na visoki ravni, drugi pa podoben ponesrečenemu iz poskusne serije," je nastop še enkrat podoživel Peter Prevc, ki bo še višje uvrščen, ko bo ujel formo, s katero je blestel v minuli zimi na olimpijskih igrah v Vancouvru. Robert Kranjec, ki je s 14. mestom v svojem desetem nastopu najbolje začel turnejo, je bil najbolj vesel, da je tekmoval sproščeno. "Manjka še popolno zaupanje vase, kar bo prišlo z uspehi na tekmah. Tu ni bližnjic. Če bi želel kaj prehiteti, se lahko hitro podre tisto, kar je že koristnega narejenega," meni Robert Kranjec.

V Garmisch-Partenkirchnu bodo danes kvalifikacije, jutri pa druga tekma turneje. Po njej ne bo časa za počitek, saj že v nedeljo karavano v Innsbrucku na Tirolskem v Avstriji čakajo kvalifikacije za tretjo preizkušnjo. Vse tri dneve bo začetek ob 13.45.