Nocoj v Podmežakli to ne bo primarnega pomena za varovance novega selektorja Matjaža Kopitarja. Ta je že na ponedeljkovem zboru v slačilnico prinesel novo energijo, ki je po pričanju igralcev spodbudnejša kot pod prejšnjo komando Johna Harringtona. Kopitar ima s slovensko izbrano vrsto dolgoročni načrt, zato tokrat zmage ali porazi ne bodo povsem v ospredju. Selektor bo namreč precej pozornejši na igro, pričakovati pa je, da bo preizkusil več taktičnih različic, čeprav nima na voljo popolnega kadra.

"S prihodom Matjaža Kopitarja na selektorsko mesto smo vsi igralci začeli novo poglavje. Domači turnir na Jesenicah je vsekakor zelo dobrodošel in bo služil temu, da najdemo sami sebe in da poiščemo rdečo nit za v prihodnje. Čeprav se vsi zelo dobro poznamo, začenjamo povsem od začetka," meni Marcel Rodman, ki tako kot Tomaž Razingar in Edo Terglav čaka v vrsti za kapetansko mesto. Slednje namreč še vedno ni oddano nobenemu od omenjenih kandidatov, ki bodo na turnirju v Podmežakli opravljali enakovredne funkcije pomočnikov, kapetana pa bodo določili prihodnjo pomlad na zboru pred svetovnim prvenstvom elitne divizije.

Če bo selektorju Kopitarju z njegovimi poznanstvi in odkritim odnosom čez zimo uspelo prepričati vse najboljše hokejiste, da bodo oblekli majico s slovenskim grbom, bo imel vsekakor sladke skrbi, ko bo izbiral potnike za Slovaško. Kaže, da bosta za mesto prvega vratarja v Bratislavi kandidirala Robert Kristan in Andrej Hočevar (Aleš Sila in Matija Pintarič sta vendarle še premalo izkušena in njun čas šele prihaja), na tokratnem turnirju pa je pričakovati, da bo vlogo reprezentančne enice zaradi odsotnosti Hočevarja prevzel Kristan. Jeseničan v teh dneh deluje kot prerojen in že navzven kaže veliko zadovoljstvo zaradi svežih idej novega strokovnega vodstva.

"Da so v slovenski hokej prišli ljudje, ki imajo znanje in voljo, je resnično velika pozitivna stvar. Zaradi njihovih izkušenj sem prepričan, da nas lahko pripeljejo zelo daleč. Pomembno je, da smo igralci z mislimi le na ledu in da se ne ukvarjamo z drugimi postranskimi stvarmi kot v preteklosti. Naša največja vrlina je, da znamo igrati hokej. Če nam bo to omogočeno, bo odlično," je povedal Robert Kristan. Igralec Medveščaka (po štiriindvajsetih odigranih tekmah je s skoraj 92-odstotno uspešnostjo četrti najboljši vratar lige, s tem da prvi trije niso odigrali več kot šestnajst dvobojev) je na vprašanje o tekmovalnih ciljih na turnirju na Jesenicah razložil, da rezultat tokrat ni primarnega pomena, vendar cilj vseeno obstaja. "To je, da prikažemo dober hokej. Verjamem, da smo tega sposobni. Veseli in ponosni smo, da igramo za izbrano vrsto, s katero bomo poskušali uresničiti dolgoročni cilj, ki ga je predstavil selektor," je zaključil Kristan.