Petra Majdič je bila danes edina Slovenka na startu deset kilometrske preizkušnje v klasični tehniki. Na progo se je podala s številko 33, skupaj z večino favoritinj. Majdičeva danes ni bila povsem "prava", kar se je videlo že po prvem merjenju vmesnega časa na 1,6 km, ko je za vodilno Marit Bjoergen zaostajala že več kot pol minute in je bila na 16. mestu.

Na polovici proge je Majdičeva sicer pridobila dve mesti, zaostanek pa je zrasel na minuto in 13 sekund. Na zadnjem merjenju, tri kilometre pred ciljem, je Slovenka svoj zaostanek povečala še za skoraj minuto, padla pa je tudi na dvajseto mesto. Še vedno je premočno vodila Bjoergnova pred Justyno Kowalczyk in rojakinjo Therese Johaug. Identičen vrstni red je obveljal tudi na koncu. Bjoergnova je za pol minute premagala Poljakinjo, Johaugova pa je zaostala še deset sekund več. Majdičeva je v cilj pritekla na mestu, kjer se je držala že po sedmih kilometrih, torej kot dvajseta.

"Pričakovali smo več, prav nihče ne more biti zadovoljen s tem rezultatom. Zadovoljna ni niti Petra sama, niti jaz kot trener, niti serviserji. Današnji pogoji za tekmo so bili zelo težki, saj je pred tekmo še močno snežilo, nato pa se je smučina omehčala zaradi novega snega. Petra se v teh pogojih ni znašla, iz sebe ni znala iztisniti tistega kar premore. V teh pogojih ima sicer vedno težave, saj je njena tehnika bolj na moči in zdrsu, kar pa tu ne prinaša prednosti. A rezultat je zdaj takšen kot je. Že jutri je lahko slika povsem drugačna," je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

"Glede samih smuči lahko rečem, da so bile pripravljene zelo dobro. Pogoji so bili danes drugačni na začetku in proti koncu proge, tako da so bile nekje hitrejše ene, nekje druge tekmovalke. Mi smo imeli povsem primerljive smuči in v tem ni bilo nobene težave," je še dejal Hudač.

V nedeljo dekleta v Davosu čaka še sprinterska preizkušnja v prosti tehniki, kjer je lani Majdičeva zmagala, Vesna Fabjan pa je bila četrta. Jutri bosta poleg omenjenih deklet tekmovali še Katja Višnar in Alenka Čebašek.

Kazahstanec Poltranin do prve zmage v svetovnem pokalu

Kazahstanski smučarski tekač Aleksej Poltranin (40:03,5) je zmagal na 15-kilometrski preizkušnji za svetovni pokal v Davosu. V klasični tehniki je drugo mesto osvojil vodilni v skupnem seštevku Rus Aleksander Legkov (+0,9), tretji pa je bil Čeh Lukaš Bauer (+4,0). Slovenci niso nastopili.

Poltranin je po rojaku Vladimirju Smirnovu, ki je med leti 1992 in 1998 zmagal na 23 tekmah svetovnega pokala, prvi Kazahstanec, ki se je po 12 letih prebil na zmagovalne stopničke med smučarji tekači.

V skupnem seštevku s 398 točkami še naprej vodi Legkov. V nedeljo bodo v Davosu še sprinterske preizkušnje.