Fabjanova je na ulicah Düsseldorfa potrdila odlično pripravljenost in ponovila lanski uspeh - tretje mesto v sprintu. Drugi sprint sezone, prvi v prosti tehniki, se je za Slovenijo začel zgodovinsko. V prvi četrtfinalni skupini so se predstavila vsa tri slovenska dekleta v izločilnih bojih - Vesna Fabjan, Katja Višnar in Petra Majdič.

Tekmovalke v živo rumenih dresih so takoj krenile na čelo kolone šesterice, najbolj pa je potegnila Višnarjeva. Malce je zaostala Majdičeva, medtem ko je bila Fabjanova v zavetju Blejke. Slednja je nekje na polovici vodstvo prepustila Besničanki, ki je brez težav na prvem mestu prišla v cilj. Druga je bila Višnarjeva, nastop pa se ni izšel Majdičevi, ki je osvojila peto mesto v prvi četrtfinalni skupini in tako ostala brez možnosti, da bi se v polfinale prebila po času.

V polfinalni skupini sta Višnarjeva in Fabjanova dobili močno tekmico Follisovo. Prav slednja je bila najhitrejša v prvi polfinalni skupini pred Fabjanovo na drugem in Višnarjevo na tretjem mestu. Blejka se tako ni prebila v finale, ki se ji je izmuznil za tri desetinke sekunde.

V finalu se je Fabjanova pomerila z Švedinjama Hanno Brodin in Hanno Falk ter Američanko Kikkan Randall, Norvežanko Celine Brun-Lie in že omenjeno Follisovo. Besničanka je odlično krenila v finalni tek in po polovici proge zasedala drugo mesto za Follisovo. V ciljno ravnino je vstopila tik pred Randallovo, ki je v samem sprintu ugnala Fabjanovo.

Že v kvalifikacijah je brez četrtfinalnega nastopa najboljše trideseterice v slovenski četverici ostala debitantka v svetovnem pokalu Alenka Čebašek, ki je dosegla 33. čas kvalifikacij.

"Danes se je res razpletlo skoraj idealno, malo 'smole' smo imeli le v četrtfinalu, kjer so bile vse naše v isti skupini. Žal je potem Petra odpadla. Če bi bila četrta v tej skupini, ki je bila najhitrejša, bi prišla naprej po času, a tega nismo vedeli prej. Odlično je nastopila predvsem Vesna, ki je tekla z antibiotiki, saj je v Kuusamu staknila močan prehlad. Vseeno se je razpletlo vrhunsko. Za nedeljo je najbrž ne bomo izpostavljali v ekipnem sprintu, tako da bosta tekli Višnarjeva in Čebaškova, medtem ko Majdičeva že danes odhaja na trening na Roglo," je po tekmi povedal vodja slovenskih tekaških reprezentanc Marko Gracer.

V moški konkurenci se je zmage veselil Šved Emil Joensson pred Italijanom Fulvijem Scolo in Norvežanom Oysteinom Pettersenom. V nedeljo bo na ulicah Düsseldorfa na sporedu še ekipni sprint.