Prva je na progo krenila Katja Višnar s številko 83. Blejka je začela počasi in že na prvem vmesnem času na 1,7 km imela velik zaostanek za najboljšimi. Mraz in tudi težave z astmo ob takšnih temperaturah ji nista dopuščala ostrejšega tempa, tako da je do konca proge še izgubljala v primerjavi z najboljšimi in današnjo tekmo. V cilju je zaostala več kot dve minuti za kasnejšo zmagovalko.

Kot predzadnja med vsemi 99 prijavljenimi tekmovalkami se je na pot podala Petra Majdič. Še pred njo je v smučino šla Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je bila vsem nedosegljiva po prvem merjenju vmesnega časa. Na 1,7 km je imela 4,5 sekunde prednosti pred prvo favoritinjo, Norvežanko Marit Bjoergen. Majdičeva je zaostajala 8,3 sekunde za Poljakinjo, kar je pomenilo tretje mesto.

Poljakinja je prednost na drugem vmesnem času na 3,1 km pred zasledovalkami še povečala. Majdičeva je zaostajala 12,3 sekunde, Bjoergnova pa je zaostanek zadržala. Kowalczykova je v zadnjem delu še ostreje pritisnila na plin, a to ni bilo dovolj za zmago, ki si jo je spet priborila odlična Bjoergnova, ki je vknjižila že 40. zmago v karieri, medtem ko je Majdičeva s tretjim mestom znova stopila na zmagovalni oder in bila potem kar malo presenečena.

Majdičevo rezultat malce presenetil

"Fantastična tekma, rezultat me je kar malo presenetil. Tako visoke uvrstitve na razdalji vseeno nisem pričakovala že na začetku sezone, a očitno mi ta proga res ustreza bolj kot kakšna druga. Sem super zadovoljna. S tema tekmama sem umirila strasti tako nas kot navijačev in popolnoma izpolnila svoja pričakovanja. Ekipa je zdaj zelo mirna. Jutri je na sporedu moja najslabša tekma, ki na žalost izjemno veliko odloča. Trenutna pozicija mogoče ni ravno najboljša, saj je Bjoergnova precej v ospredju, Charlotte Kalla in Kowalczykova pa sta tesno za menoj. Borili se bomo, ne bom pa razočarana, če bo rezultat kaj slabši od pričakovanj," je po tekmi dejala Majdičeva.

"Vzponi v Kuusamu so daljši kot drugje, kar Petri leži. Želeli in pričakovali smo si, da bi Petra tekla na takšni ravni kot do zdaj. Vesel sem, da nam ta zgodba zaenkrat uspeva. Upajmo, da bo tudi na jutrišnji tekmi v drsalni tehniki Petra v teh dolgih vzponih lahko držala korak z najboljšimi," pa je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

V nedeljo se bo finska "mini turneja" zaključila s preizkušnjo v prosti tehniki, dekleta bodo tekla na 10 kilometrov zasledovalno, fantje pa na 15.