Posebno sporočilo dajejo obiskovalcem otroške jaslice, ki so vsako leto bolj izvirne in dovršene, je pred odprtjem na novinarski konferenci, kjer so predstavili tudi številne aktivnosti zavoda v letošnjem letu, povedal Janez Krnc, vodja Centra domače in umetnostne obrti, ki deluje v okviru Marianuma.

V okviru Božične Prlekije, s katero želijo povezati božične prireditve v pokrajini, so predstavili še predstavo s prizori iz Svetega pisma Božična noč na Razkrižju in Božično vas Banovci, kjer že več kot deset let vaščani pripravljajo jaslice na prostem.

V štirih letih, odkar deluje zavod Marianum, so pripravili številne projekte, katerih skupna vrednost je 200.000 evrov. Pomemben delež so dobili iz sredstev EU, imeli okoli 4000 obiskovalcev letno, 300 udeležencev se je udeležilo kratkih usposabljanj, 240 pa šole v naravi.

Med letošnjimi projekti je Krnc predstavil projekte Medgeneracijska druženja ob lončarskem vretenu z rokodelskimi delavnicami, Prišla bo pomlad, kjer so zbrali čez 50 udeležencev različnih pevskih zborov, Rokodelsko akademijo, s katero postajajo osrednji izobraževalni center za nacionalne poklicne kvalifikacije, kot so lončar, ročni tkalec, slamokrovec, medičar, pletar in filcar, ter Mladi posvojijo rokodelca, kjer je sodelovalo devet šol iz Prlekije.