Razstava bo na ogled do 30. decembra, v tem času pa bodo v razstavnem prostoru, ki je po dolgem času ponovno oživel, potekale tudi različne aktivnosti. Ta petek bodo predstavili najnovejšo, tretjo izdajo stripa iz zbirke Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik. Teden dni kasneje pa bodo organizirali otroško multimedijsko delavnico.

Razstavo je pripravilo Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno - izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa, ki je nastalo leta 2008. Sprva je bilo mišljeno kot neke vrste svetovalno telo za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), zdaj pa se osredotoča predvsem na promocijo slovenskega stripa.

Kot je za STA povedal Štefan Simončič iz omenjenega združenja, želijo pripraviti retrospektivo slovenskega stripa. "Letos predstavljamo Mikija Mustra, prihodnje leto predvidoma Tomaža Lavriča, leta 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture, pa vse slovenske striparje," je dejal.

Za Mikija Mustra so se odločili zato, ker je umetnik, ki je s svojimi stripovskimi liki zaznamoval marsikatero otroštvo ali mladost zadnjih petdeset let. Nedvomno spada med pionirje slovenskega stripa in je eden najuspešnejših ustvarjalcev na področju stripa in risanega filma v Sloveniji. K temu je najverjetneje pripomoglo tudi dokaj nenavadno ime Miki Muster, ki je bralcem zvenelo kot ime junaka iz stripov in tako so si ga zlahka vtisnili v spomin, je prepričan Simončič.

Miki Muster se zaradi bolezni žene ni mogel udeležiti nocojšnje otvoritve razstave v Mariboru. V podporo EPeKa pa je izdelal plakat s priljubljenimi liki iz svojih stripov, ki ga bo združenje uporabljalo za promocijo svojih aktivnosti v okviru EPK.

85-letni Muster je po izobrazbi akademski kipar. Med njegovimi znanimi stripi so že skoraj ponarodeli Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, poleg tega pa je izdelal tudi številne nepozabne animirane reklamne spote in animirane like, kot so zajčki Cik Cak, Gorenjkina deklica s predpasnikom, medvedek Lino, Šumijeva operna pevka.

Po Simončičevem mnenju je ljudi uspel pritegniti z mešanico človeških in živalskih likov ter zanimive zgodbe. Te zgodbe so številnim še do danes ostale v spominu in jih nanje veže neke vrste nostalgija, kar je med drugim pokazalo tudi nocojšnje odprtje razstave, ki se je je udeležila velika množica ljudi, ki so ob ogledovanju razstavljenih eksponatov obujali spomine na svojo mladost.