Slovenski smučarski tekačici Alenka Čebašek in Katja Višnar sta bili na današnjem ekipnem sprintu v Düsseldorfu na pragu stopničk, po padcu Višnarjeve v ciljni ravnini pa sta osvojili osmo mesto. Zmagali sta Italijanki Magda Genuin in Arianna Follis, drugo mesto je odšlo na Norveško, tretje pa v Kanado.

Ekipni sprint se je začel odlično, saj sta mlada Alenka Čebašek in Katja Višnar dosegli prvi čas dopoldanskih kvalifikacij. Napovedi naših tekmovalk so se uresničile in boj za najvišja mesta se je nadaljeval tudi v finalnem teku.

Začela je mlada Čebaškova, ki je odlično opravila s svojim prvim kot vsemi nadaljnjimi nastopi. Prav tako izvrstna je bila Višnarjeva, naši pa sta bili vseskozi med najboljšo trojico, na vseh predajah. Čebaškova je na zadnji predaji Višnarjevo v ogenj poslala kot drugo in boj za stopničke se je razvnel do konca. Blejka je na ciljno ravnino prišla skupaj s Follisovo, a je dobrih 30 metrov pred ciljem nesrečno zapičila palico pred levo smučko, kar je pomenilo padec in konec sanj o stopničkah.

"Največ smole se nam je naredilo tam, kjer je bilo to najmanj potrebno. Vse bi bilo bolje, če bi padla prej, na petem mestu. Ampak sva veseli, saj sva bili na pragu drugega mesta. Obe sva tekli po mojem še bolje, kot sva sposobni, odlično sva se borili. Smučke so bile super, predajali sva super brez kakšnih zapletov. Le to na koncu...," se nikakor ni mogla sprijazniti s smolo Višnarjeva, medtem ko je bila Čebaškova vseeno boljše volje: "Res sva odtekli dobro, super sva se borili. Uspeh je bil že to, da sva sploh prišli v finale. Na koncu sicer malo smole, ampak jaz sem res zadovoljna."

Nesrečo je že pozabil tudi trener Marko Gracer: "Ne samo mi, tudi drugi trenerji so bili zelo presenečeni nad uspehom naših tekačic. Že to, da sta prišli v finale je bil velik uspeh, saj nismo bili prepričani, da imamo možnosti za to. V finalu sta nato dekleti tekli odlično, tudi s taktičnega vidika. Mi smo bili vsi presenečeni, hkrati pa na koncu tudi majčkeno razočarani. Vsi smo že videli, da smo drugi, saj je bilo dejansko tako tudi videti. Imeli smo malo smole in upam, da se bo to nekje povrnilo, mogoče še na kakšni bolj pomembni tekmi. Predvsem je danes važno to, da so punce dokazale, da imamo praktično štiri tekmovalke, ki lahko posebno v sprintu dvojic naredijo dober rezultat. To pomeni veliko, da imamo neko selekcijo, ki nam omogoča zelo kvaliteten izbor. Lahko postavimo ekipo, ki naredi vrhunski rezultat, kar je najbolj pomembno."

Prihodnji konec tedna se karavana svetovnega pokala seli v švicarski Davos.

Izidi smučarskega teka za svetovni pokal v Düsseldorfu.

- moški (6 x 1,6 km, prosti slog):
1. Ola Vigen Hattestad/Anders Gloeersen (Nor) 19:56,6
2. Mats Larsson/Emil Jönsson (Šve) + 0,2
3. Fabio Pasini/David Hofer (Ita) 1,0
4. Harald Wurm/Bernhard Tritscher (Avt) 2,2
5. Nikita Krijukov/Andrej Parfenov (Rus) 2,4
6. Aleksej Petučov/Nikolaj Morilov (Rus) 4,5
7. Anti Saarepuu/Peeter Kummel (Est) 6,1
8. Renato Pasini/Fulvio Scola (Ita) 15,2
9. Sebastian Eisenlauer/Josef Wenzl (Nem) 30,9
10. Oystein Pettersen/John Kristian Dahl (Nor) 31,9

- ženske (6 x 0,9 km, prosti slog):
1. Magda Genuin/Arianna Follis (Ita) 10:41,1
2. Maiken Caspersen Falla/Celine Brun-Lie (Nor) + 0,9
3. Daria Gaiazova/Chandra Crwaford (Kan) 2,4
4. Jana Janovskaja/Natalija Korosteleva (Rus) 3,8
5. Denise Herrmann/Nicole Fessel (Nem)) 7,3
6. Kirsi Perälä/Pirjo Muranen (Fin) 8,1
7. Emilie Vina/Laure Barthelemy (Fra) 13,0
8. Alenka Čebašek/Katja Višnar (Slo) 13,7
9. Hanna Brodin/Hanna Falk (Šve) 21,0
10. Sandra Ringwald/Stefanie Böhler (Nem) 24,3