Kaj se je dogajalo na zadnji etapi? Drsalna desetka je za vas najbolj neugodna disciplina. Charlotte Kalla in Justyna Kowalczyk sta vas ujeli že po petih minutah za deset oziroma dvajset sekund. Na koncu ste dosegli šele 28. čas dneva?

Zelo hitro sem dobila trde noge, verjetno zaradi mraza. Ujeli sta me v najbolj neprimernem trenutku, zato jima nisem mogla niti slediti. Tako sta padli mimo, kot bi bili tri razrede boljši. V zadnjem krogu, dolgem 2,5 kilometra, sem nekako prišla k sebi, razmišljala, da bi proti koncu skočila ter prehitela Skofterudovo, Fesslovo in Čekalevo v boju za četrto mesto, a me je v klanec znova zabilo. Zame je 28. čas slab. Izgovor so lahko majhne razlike navzgor, vendar to nič ne šteje. Trener Ivan Hudač je dejal, da moja drsalna tehnika ni bila naj boljša, imela sem veliko težav.

V soboto ste na pet kilometrov klasično, na svoji točno 200. tekmi svetovnega pokala, pritekli 42. zmagovalne stopničke. Od tega ste bili štirinajstič na zmagovalnem odru na razdalji daljši od sprinta.

Za soboto ne morem reči drugega kot fantastično. Vrnila sem se. Tu bi bila zadovoljna tudi že z uvrstitvijo med petim in desetim mestom. Tekla sem zelo enakomerno, v klanec sem proti Bjoergnovi in Kowalczykovi iz gubljala manj kot na ravnini in spus tih. Perfektno. Pričakovala sem težko tekmo, sedaj sem zelo zadovoljna. Ta proga mi res malce bolj ustreza kot druge.

Ste razen Fesslove vse tekačice v ospredju s smučmi Fischer?

V tem trenutku, verjetno tudi zaradi mraza, ima Fischer v karavani že kar monopol. Med tekači so vsi razen Legkova. Sama sem imela izvrstne smuči. V soboto tudi dober oprijem v klanec, takega kot potrebujem.

V mrazu ste skoraj vsi uporabljali maske proti mrazu. Zdravnik norveške reprezentance Kjell Vegard Mykland je poskušal prepričati astmatičarko Marit Bjoergen, naj v sobotnem mrazu ne starta. Pet Norvežank in Norvežanov ni teklo in tudi Vesna Fabjan in Katja Višnar nista tekli do konca. Norveški zvezdnik Thomas Alsgaard je dejal, da Bjoergnove kljub mrazu še ni videl hitrejše.

Zares leti. Deluje samozavestno. Okoliščine z njeno astmo so res malo čudne. Imamo informacije, so iz norveških virov, da uporablja zdravilo, ki ji že na startu daje 30 sekund prednosti. Marsikdo bo rekel, da je to izgovor, a verjetno se je tudi zaradi tega Kowalczykova že kar nekajkrat pritoževala. Če je to res, je kruto. V norveški reprezentanci imajo 70 od stotkov astmatikov. Čudno je, da se pri minus 20 stopinj Celzija, ki škodi vsem, še najbolj pa astmatikom, Marit bori do konca. In pred sezono je napovedala, da ne lovi kristalnega globusa.

Kako ocenjujete ostale tekmice?

Kowalczykova rada tekmuje v mrazu, ker vedno dobro teče. To mi je dejala že pred Ruko in ponovila v soboto na novinarski konferenci. Charlotte Kalla na pet kilometrov v soboto ni tako blestela, kot sem pričakovala. Nemka Fesslova verjetno sezone v takem ritmu ne bo vzdržala, Italijanke so tudi malo zmrznile. Te dni se je smejalo le Rusom, Sibirec Legkov je dejal, da so te razmere po njegovem okusu. Hm, dobro, da gremo sedaj mi domov.

Novi sistem točkovanja na treh tekmah v Ruki ni bil po vašem okusu.

Že vnaprej sem čutila, da sistem mini Toura zame ne bo v redu. Posebno, ker je drsalna tekma v zasledovanju na koncu. Malce sem računala, da bodo zadnjo tekmo zaradi mraza odpovedali, a se to ni zgodilo.