Po drsalnem sprintu, kjer je bila Petra druga in Justyna tretja, obe pa za Američanko Kikkan Randall, je na pet kilometrov klasično zmagovalka svetovnega pokala premagala slovensko tekmico za 19 sekund. Poljakinja je imela to prednost, da je startala za Slovenko točno 20 sekund in jo ujela. "Petra je tekla zelo enakomerno, brez kriznih trenutkov, a je imela malce slabšo dinamiko kot Justyna. Poljakinja je delovala bolj sveže, kar je bilo opazno predvsem na prehodih s klanca v spust ali obratno. Z vsem sem zadovoljen," je trener Ivan Hudač opisal drugo uvodno tekmo na finskem Laponskem. Omenil je, da za to starodobno disciplino ženskega teka, ki je redko na sporedu svetovnega pokala, pripravi smuči niso posvečali veliko pozornosti.

"Petra je želela manj oprijema za klasični korak, da se preizkusi v tveganih razmerah. Na klancu nisem opazil razlik med njima. To mi kar veliko pove. Vsekakor pa bo na prvih tekmah za globus zelo zanimivo, ko pridejo še Švedinje in Norvežanke," je pristavil Hudač. Ekipa Petre Majdič se bo že danes preselila v le 250 kilometrov oddaljeni Gallivare, kar je bil poleg idealnih pogojev za trening tudi eden od glavnih razlogov, da so za zadnje priprave izbrali Muonio. Tudi zato je bila konkurenca na vseh tekmah FIS na Laponskem mnogo bolj množična (500 tekačev!) kot v Bruksvallarni na Švedskem in Beitostolnu na Norveškem.

Na slovenski (ženski) smučarski tek je opozorila predvsem Vesna Fabjan. Tako v prologu kot v velikem finalu drsalnega sprinta jo je premagala dvajsetletnica Maiken Caspersen Falla. "Bila je močnejša," je Fabjanova priznala premoč Norvežanki, ki se lahko pohvali s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala v Düsseldorfu 2008, kjer jo je lani na istem mestu nasledila prav Fabjanova. "Lahko bi se malce izgovarjala, da je imela hitrejše smuči. Taktiko v finalu sem temu prilagodila. Tu imam le šest parov za drsalno tehniko in zato omejen izbor. Vesela sem, da me v klanec v velikem finalu ni kondicijsko pobiralo kot pretekle sezone. Norvežanke so v sprintu zelo močne, tako da je bila konkurenca kot nalašč za začetek. Nima pa velikega pomena delati velikih zaključkov s te tekme," je opomnila Fabjanova, druga v Beitu že 2008, tedaj za Kristoffersenovo.

Zanimivo, da se Fabjanova v izločilnih tekih ni srečala z nobeno od treh mlajših reprezentančnih kolegic. Logatčanka Eva Sever Rus in Blejka Nika Razinger (18. mesto) sta izpadli v četrtfinalu, Alenka Čebašek (11. mesto) pa v polfinalu, potem ko je bila v kvalifikacijah celo šesta. Trenerju Vladimirju Korolkeviču je torej uspelo izbrusiti še eno tekačico, ki je sposobna teka med najboljših 30. Zanimivo, da se je norveška tekaška kraljica Marit Bjoergen izognila sprintu, čeprav otvoritvenim tekmam v Beitostolnu posvečajo izredno veliko medijske pozornosti. Tekmice je pustila daleč zadaj na nedeljskem 10-kilometrskem teku klasično. Napredek v klasiki je Fabjanova potrdila s 17. mestom.