Nova sezona se je začela po vaših željah in načrtih.

Že na prvi tekmi sem izpolnila cilj, ki sem mu bila blizu že dve sezoni, ključ do uspeha pa je bil v sproščenosti. Dveh točk sem še toliko bolj vesela, ker sem jih osvojila v zelo močni konkurenci. Na startu že zelo dolgo ni bilo kar 90 tekmovalk. V Kuusamu mi ni šlo po načrtih zaradi mraza, ki je pustil nekaj posledic na zdravju. Trenutno ne vem, kje sem, upam le, da je dobra forma ostala.

V Kuusamu ste imeli težave v kvalifikacijah sprinta. Tekmovalka, ki ste jo ujeli, se ni hotela umakniti iz smučine, pa tudi s smučmi niste bili najbolj zadovoljni.

Ob prihodu v cilj sem imela zelo dober občutek in bila prepričana o uvrstitvi v izločilne boje. Ko sem videla zaostanek, mi ni bilo nič več jasno. Analiza je pokazala, da razlog ni bil v počutju in formi, ki v tednu dni ni mogla kar izginiti, ampak za snežene razmere v ekstremnem mrazu nimam vrhunskega materiala v smučeh, saj je bila tudi maža odlična. Glede smuči smo že ukrepali, saj sem dobila nove. Drugi razlog je bil v tem, da sem ujela tekmovalko pred seboj v najbolj strmem delu klanca. Ker se ni hotela umakniti, sem morala jaz stopiti iz smučine in prestopiti iz drugo, zato sem padla iz ritma. Izgubljeno sem skušala nadoknaditi, zato sem finiširala, kot še nikoli v minulih letih, a zaostanek je bil prevelik.

Ali ste že kdaj tekmovali v takšnem mrazu, kot je bil letos na Švedskem in Finskem?

V Kuusamu je zelo mraz ali pa čofta. Lani je bilo vse mokro, letos in predlani pa ekstremno hladno. Malo lažje bi bilo, če bi prišla le na tekmo, mi pa smo tam trenirali teden dni. Ko imaš počasne treninge, lahko dihaš skozi masko. Ko tečeš hitro, to ni možno. Zato sem še toliko bolj vesela, da so naslednje tekme v srednji Evropi, kjer mi klima veliko bolj ustreza kot skandinavski mraz.

Pri vas so težave z dihanjem zaradi astme še večje?

Imam osnovna zdravila, da lahko normalno diham, saj brez njih ne bi mogla živeti. Še zdaleč pa nimam tako močnih zdravil za astmo kot trenutna serijska zmagovalka Bjoergnova, ki ima za njihovo uporabo posebno dovoljenje.

Konec tedna boste tekmovali v Düsseldorfu, na enem vaših najljubših prizorišč, saj ste bili v Nemčiji lani prvič na stopničkah.

Ker je proga speljana po mestnih ulicah, je tekma specifična. Hitro lahko pride do zapleta, zato je treba biti pazljiv na vsakem koraku. Progo poznam tako dobro, da imam glede taktike že nekaj zamisli v glavi. Letos bo nekoliko spremenjena, saj bo daljša, vendar se ne bojim ničesar, ker sem naredila velik napredek glede vzdržljivosti.

Posebnost tekme v Nemčiji je tudi moštveni sprint.

Za dve mesti smo tri kandidatke, ob meni še Katja Višnar in Alenka Čebašek. Trener bo izbral najboljši dve. Čeprav Majdičeva ne bo tekmovala v nedeljo, so cilji visoki.

Kako se boste pripravljali na naslednji tekmo?

Imamo veliko srečo, da je doma zapadel sneg, zato bom vadila v Planici in na Pokljuki, kjer sem trenirala že v ponedeljek. Ko končam tale pogovor, grem popoldne na nov trening. Doma bom trenirala še v petek zjutraj, saj v Düsseldorfu ni nobene možnosti za trening, že s testiranjem smuči so velike težave.

Vaš trener Volodja Koroklevič še nima urejenega statusa, saj zaradi nekaterih nerešenih zadev iz preteklosti, ko mu niso plačevali prispevkov, še vedno nima podpisane pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije. Kako negotovost vpliva na vas in trenerja?

Delno, ker misli niso stoodstotno le pri treningih. Tudi Volodja je z mislimi drugje, ker ima še veliko drugega dela, zato ni prijetno. Vsi imamo zelo visoke cilje, na svetovnem prvenstvu si želim kolajno v sprintu. Upam, da se bodo stvari uredile čim prej, da bomo lahko normalno delali naprej.

Ali se bojite, da bi sredi sezone ostali brez trenerja?

Na to si niti pomisliti ne upam. O tem sploh nočem razmišljati.