Gregorinova, ki je bila sedma tudi na uvodni 15-kilometrski preizkušnji, je za zmagovalko zaostala za več kot minuto (+1:08,8) ter se je z enim zgrešenim strelom znova veselila uvrstitve med prvo deseterico. Mäkäräinenova je bila brezhibna v streljanju ter nepremagljiva v teku, najbolj se ji je približala Nemka Miriam Gössner, ki je tako kot Finka zadela vse tarče, za zmagovalko pa zaostala 18 stotink sekunde. Tretja je bila Belorusinja Darja Domračeva z enim zgrešenim strelom in skoraj polminutnim zaostankom (+ 47,1).

Zavidljivo strelsko formo je pokazala Andreja Mali ter je po ponesrečenem uvodu na 15 km, ko je strelišče zapustila s sedmimi črnimi krogi na tarčah, tokrat prikazala sijajno strelsko formo in ni zgrešila nobene. Zunaj trideseterice je tudi tokrat ostala povratnica na veliko sceno po materinstvu Brankovič Likozarjeva, ki je bila 45., z zaostankom poltretje minute in s tremi zgrešenimi tarčami zgrešila uvrstitev med petnajsterico.

"S sedmim mestom niti nismo najbolj zadovoljni, nastop ni bil optimalen, kljub temu nam daje upanje, da bo Teja, ko se bo enkrat vse 'poklopilo', dosegla tudi stopničke, ki si jih tako želi in za katere je zrela ter več kot sposobna. Dobro tekaško formo je potrdila tudi Malijeva in se je z optimalnim streljanjem vrnila med najboljše. Žal mi je za Tadejo, ki je z nenatančnim streljanjem zapravila uvrstitev med najboljše. Na koncu je po treh tekmah splošna ocena dobra. Prepričan sem, da ne bo šlo vselej tako gladko kot zdaj, ampak za zdaj vse deluje kot namazano, servis opravlja svoje delo odlično, fizioterapevt skupaj z zdravnikom rešujeta vse težave z majhnimi ozeblinami in upajmo, da bo tako čim dlje časa. Na Švedskem nismo imeli prevelikih pričakovanj, zato smo še toliko bolj zadovoljni, ker smo vsem pokazali, da smo se dobro pripravili na začetek sezone, na domači tekmi svetovnega pokala sredi decembra na Pokljuki pa pričakujemo en korak naprej," je dejal glavni trener biatlonske reprezentance Uroš Velepec, zadolžen za moški del ekipe in Gregorinovo.

Soboto bo v Östersundu dan za počitek, v nedeljo pa sta na sporedu še zasledovalni preizkušnji na 10 km ženske in 12,5 km moški.

* Izidi, ženske:
- sprint na 7,5 km:
1. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 22:42,1/0
2. Miriam Gössner (Nem) + 0:18,7/0
3. Darja Domračeva (Blr) + 0:47,1/1
4. Tina Bachmann (Nem) + 0:48,6/1
5. Helena Ekholm (Šve) + 0:49,5/0
6. Andrea Henkel (VBr) + 0:57,8/1
7. Teja Gregorin (Slo) + 1:08,8/1
8. Olga Zajceva (Rus) + 1:14,9/1
9. Anna Carin Olofsson-Zidek (Šve) + 1:17,4/0
10. Valj Semerenko (Ukr) + 1:20,1/1
...
12. Andreja Mali (Slo) + 1:23,2/0
45. Tadeja Brankovič Likozar (Slo) + 2:50,1/3