Med Slovenci se je šestim mestom najvišje zavihtel Klemen Bauer (+ 1:35,1/2), novinec v slovenski vrsti Jakov Fak je bil z izjemnim tekaškim dosežkom osmi (+ 2:05,7/3), izkušeni Janez Marič pa deveti (+ 2:11,7,2). Četrti slovenski tekmovalec Peter Dokl je bil daleč od točk svetovnega pokala na 84. mestu (+ 9:27,1/3). Ekipno so bili od Slovencev boljši le Norvežani, ki so imeli na prvih štirih mestih kar tri svoje tekmovalce, mednje se je zrinil le tretjeuvrščeni Francoz Martin Fourcade.

Med Slovenci je dobro formo v uvodu sezone potrdil Bauer, ki je stopničke zapravil na drugem streljanju, ko je bil nenatančen dvakrat, z odličnim tekom pa si je v končnici priboril šesto mesto. "Kar nekoliko sem bil presenečen nad analitičnimi rezultati, ki so mi pokazali sedmi tekaški čas. Za 20-kilometrsko tekmo je to več, kot sem mislil. To je potrditev dobrega dela v pripravljalnem obdobju in posledica odprave napak s trenerjem Kosom pri streljanju. Sedaj me tudi za prihodnje tekme ne skrbi več in tempo je potrebno še stopnjevati. Želja po stopničkah že dolgo ni več skrita," je pokomentiral tekmo in razkril načrte za naprej Bauer.

V izjemnem mrazu, okrog 18 stopinj pod lediščem, sta se na tekmi pod žarometi dobro znašla tudi Fak in Marič. "Pred tekmo sem bil zelo nervozen in na trnih. Seveda spričo dogajanja v zadnjih tednih in zaradi neznank, ki nas vedno čakajo ob začetku sezone. Zadovoljen sem s tekom, vem pa da imam možnost izboljšati še strelsko predstavo. Veselim se že sprinta, ker vidim, da smo konkurenčni in zmožni zares dobrih rezultatov," je povedal novopečeni slovenski biatlonec Jakov Fak, ki je danes dosegel tudi svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu, ki se na tovrstnem tekmovanju še ni prebil med deseterico. Danes je nase opozoril predvsem s tekom, saj je bil hitrejši tudi od Bauerja, imel na strelišču pribitek več. "Že na treningih smo vedeli, da ga potrebujemo. Zdaj se je to pokazalo še na tekmi in z njim smo trenutno druga najmočnejša ekipa, pridobivamo tudi na potrebni samozavesti," pa je Faka pohvalil Bauer.

Najbolj se je smejalo trenerju Urošu Velepcu, ki je z ekipo zabeležil najboljši izid v svoji trenerski karieri. "Zelo sem vesel, kaj bi drugega," se je na vprašanje o počutju po tekmi široko zasmejal Velepec in nadaljeval: "Fantastično, to je res fenomenalen začetek. Za to smo se pripravljali in tako mora biti. V teku so pred nami le Norvežani in to je pravi pokazatelj. Na takšni osnovi lahko napadamo zmagovalne stopničke na vsaki tekmi. Posebna zahvala tudi našemu servisu, ki letos deluje pod vodstvom Anžeta Globevnika. Oba dneva smo imeli namreč odlično pripravljene smuči in to res veliko pripomore k rezultatom. V teku smo že lani dokazovali, da smo enakovredni najboljšim in upam, da bomo strelsko formo še stopnjevali."

Norveški biatlonski stroj pa je pokazal zobe že na uvodu sezone, saj sta olimpijska prvaka Emil Hegle Svendsen in Ole Einar Bjoerndalen zasedla najvišji stopnički, ki sta si jih priborila v smučini. Oba sta že v uvodu dala jasno vedeti, da si lahko privoščita tudi kakšen zgrešen strel več od tekmecev. O zmagovalcu sta kljub dvema zgrešenima streloma odločala sama.

V petek se bodo v Östersundu v sprintu na 7,5 km pomerila dekleta.

* Izidi: moški, 20 km:
1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 55:07,7 (2)
2. Ole Einar Björndalen (Nor) + 19,1 (2)
3. Martin Fourcade (Fra) 37,8 (1)
4. Tarjei Boe (Nor) 1:00,8 (2)
5. Tomasz Sikora (Pol) 1:07,3 (1)
6. Klemen Bauer (Slo) 1:35,1 (2)
7. Michal Šlesingr (Češ) 1:59,4 (2)
8. Jakov Fak (Slo) 2:05,7 (3)
9. Janez Marič (Slo) 2:11,7 (2)
10. Daniel Mesotitsch (Avt) 2:17,6 (2)
...
84. Peter Dokl (Slo) 9:27,1 (3)