Ob zaledenelem jezeru Storsjön je bila s svojim uvodnim nastopom sezone Gregorinova zelo zadovoljna. "Pričakovala sem, da me bo mraz bolj oviral, vendar sem včeraj zvečer skupaj z obema trenerjema našla rešitev. Posodila sta mi svoje rokavice in sem tekla z dvema paroma. Začuda me to ni bistveno motilo niti pri streljanju," je ključ do dobrega nastopa razkrila Gregorinova in dodala: "Sicer sem pričakovala dober začetek, vendar tako dobrega, če izključim drugo streljanje, res ne. Občutek, ko začneš sezono uspešno, je dober in že na naslednji tekmi lahko pričakujem še več."

Gregorinova je s tem dobila tudi potrditev, da je sezono pričakala dobro pripravljena: "Po takšni uvrstitvi je odveč skrb, da morda nisi dobro pripravljen, da morda nisi dobro treniral. Že lani sva s trenerjem začela graditi moj tekaški napredek in ta je morda letos še bolj izrazit. Tudi strelski občutek je boljši kot lani ob začetku sezone."

Tudi nastop Tadeje Brankovič Likozar je po polovici tekme obetal veliko, vendar so pred zadnjim strelskim postankom kar tri tarče ostale nepobeljene (1,0,3,0) in pristala je na 52. mestu. Andreja Mali je zapuščala strelišče s sedmimi črnimi krogi na tarčah, zato je bil njen izkupiček z 78. mestom pod pričakovanji.

"Pri vseh treh naših tekmovalkah je bil odločilen po en strelski postanek. Tam so si pokvarile možnosti za boljši rezultat. Ne me narobe razumeti, sedmo mesto je vseeno eden najboljših startov v sezono in odličen rezultat za Gregorinovo. Škoda le za preostali dve. Teja je prikazala hiter in odločen tek, žal pa je na strelišču zaradi drsečih podlag zavzela nekoliko neroden položaj in dva strela po prvem streljanju stoje sta šla mimo. Oba sta zgrešila levo, kar ni tipično zanjo. To streljanje ji je danes žal odneslo tudi prve stopničke svetovnega pokala," je nastop ocenil trener Uroš Velepec.

Prvih šestdeset točk sezone je pripadlo Švedinji Anni Carin Zidek, ki je tekmo končala brez zgrešenega strela, drugo mesto je šlo v Francijo Marie Laure Brunet (1,0,0,1), na tretje mesto pa se je zavihtela še ena domača biatlonka Helena Ekholm (1,0,0,1). "Danes sem opravila odličen nastop. Dirka mi bo ostala v lepem spominu," je po zmagi dejala 37-letna Zidkova, olimpijska prvakinja s tekme s skupinskim startom iz Torina 2006. Lanska zmagovalka svetovnega pokala in dvakratna olimpijska prvakinja iz Vancouvra Nemka Magdalena Neuner je tekmo zaradi bolezni izpustila.

Z 20-kilometrsko posamično tekmo bodo v četrtek sezono odprli še moški. Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in prvič pod slovensko trobojnico tudi Jakov Fak bodo nastopili na najstarejši biatlonski preizkušnji. Visoka pričakovanja so glede na pripravljalno obdobje in rezultate v lanski sezoni uperjena v vse najboljše slovenske biatlonce. Ura resnice bo za številke 2, 33, 58 in 82 odbila ob 17.20.

* Izidi, ženske:
- 15 km:
1. Anna-Carin Zidek (Šve) 45:26,1 minute/0 zgr. strelov
2. Marie-Laure Brunet (Fra) + 8,9 sek./2
3. Helena Ekholm (Šve) 42,7/2
4. Valja Semerenko (Ukr) 59,1/2
5. Jana Romanova (Rus) 1:09,8/0
6. Olga Zajceva (Rus) 1:12,2/2
7. Teja Gregorin (Slo) 1:48,6/3
8. Svetlana Slepcova (Rus) 1:57,8/3
9. Andrea Henkel (Nem) 2:09,1/3
10. Ann Kristin Flatland (Nor) 2:23,2/3
...
52. Tadeja Brankovič Likozar (Slo) 5:37,3/4
78. Andreja Mali (Slo) 8:12,1/7