Rusi so v glasovanju premagali skupno kandidaturo Španije in Portugalske ter Nizozemske in Belgije ter samostojno kandidaturo Anglije, Katarci pa so dobili prednost pred ZDA, Avstralijo, Južno Korejo in Japonsko.

Anglija dobila vsega dva glasova

Rusija je organizacijo svetovnega prvenstva leta 2018 dobila v drugem krogu glasovanja, medtem ko je prvi favorit Anglija izpadla že v prvem krogu, saj je dobila le dva glasova. Mnogo bolj izenačen je bil boj za organizacijo leta 2022, Katar ga je dobil šele v četrtem krogu.

V prvem krogu glasovanja za leto 2018 so Rusi dobili devet, Španci in Portugalci sedem, Belgijci in Nizozemci štiri, Angleži, ki se jim je očitno maščeval poskus podkupovanja dveh članov odbora (na koncu nista smela glasovati), pa vsega dva. V drugem krogu so Rusi dobili 13 glasov, enega več, kot je bilo potrebno. Španci in Portugalci so jih spet zbrali sedem, Belgijci in Nizozemci pa le dva.

Za leto 2022 je v prvem krogu izpadla Avstralija z vsega enim glasom, Japonci in Američani so jih dobili tri, Korejci štiri, Katar pa 11, kar pomeni, da mu je do takojšnje zmage Katarju manjkal le glas. V drugem krogu je Katar dobil deset, Južna Koreja in ZDA po pet, Japonska pa dva glasova. V tretjem je Katar spet imel 11 glasov, ZDA šest, Južna Koreja pa pet, v finalu pa je Katar s 14:8 ugnal ZDA.

David Beckham: Storili smo vse, kar je bilo v naših močeh

Angleži so bili veliki favoriti za gostovanje svetovnega prvenstva leta 2018, a na žalost številnih angleških navijačev se največji športni dogodek ne bo vrnil v domovino nogometa. Po besedah angleškega nogometnega zvezdnika Davida Beckhama, so Angleži dali vse od sebe, da bi po letu 1966 ponovno gostili veliki dogodek.

Beckham, ki je poleg številnih drugih angleških veljakov skušal prepričati Mednarodno nogometno zvezo (FIFA), je bil šokiran, ko je izvedel, da bo leta 2018 svetovno prvenstvo gostila Rusija. „Mislim, da smo storili vse, kar je bilo v naših močeh, naše kandidature ne bi morali boljše sestaviti. Razočaranje je veliko, vendar Rusiji želimo le najboljše,“ je dejal Beckham in dodal: „Tako predsednik vlade kot princ William sta opravila zelo težko delo, celotna ekipa je bila izjemna. Zares bi bilo neverjetno, če bi svetovno prvenstvo pripeljali v našo državo, saj ga nismo gostili že od leta 1966,“ je še dejal „Becks“.

Dolgo pričakovan izbor končno dobil epilog

Dolgo pričakovan izbor prirediteljev svetovnih prvenstev po brazilskem leta 2014 je po nekaj podkupovalnih aferah namreč le dobil epilog. FIFA se je odločila za Rusijo in Katar, kar je glede na napovedi presenečenje, če pa se upoštevajo finančna sredstva, ki sta jih že oziroma jih še bosta omenjeni državi porabili za organizacijo, pa vendarle ne. Obe državi bosta največji nogometni dogodek gostili prvič, kar je lahko prav tako tehtnico prevesilo v njihovo korist. Katar bo celo prva muslimanska država, ki bo gostila najboljše nogometaše na svetu, hkrati pa tudi najmanjša država prirediteljica. Njegova površina znaša 11.500 kvadratnih kilometrov, ima pa 1,7 milijona prebivalcev.

Angleško kandidaturo so v Zürich prišli podpreti predsednik vlade David Cameron, nogometni zvezdnik David Backham in princ William. Sledila je skupna kandidatura Španije in Portugalska, Rusija je bila po napovedih šele na tretjem mestu. A 21 članov odbora in predsednik Sepp Blatter ni glasovalo po napovedih (natančnejših rezultatov glasovanja FIFA še ni objavila), pa čeprav v Švico ni bilo ministrskega predsednika Vladimirja Putina, ki je protestiral zaradi domnevnih "umazanih" iger medijev, a se je takoj po objavi rezultatov usedel v letalo in se odpravil v Zürich. Odbora očitno ne motijo velike razdalje med ruskimi napovedanimi prizorišči in slabe prometne povezanosti.

Rusi zadovoljni: "Ne bo vam žal!"

"Hvala vam. Imeli ste dovolj poguma, da nam podelite prvenstvo. Lahko obljubim, da vam ne bo žal. Skupaj bomo gradili zgodovino," je po izboru dejal Igor Šuvalov, Putinova desna roka.

Tudi Katar je bil pred glasovanjem "outsider". Predvsem zaradi temperatur, ki junija in julija celo presegajo 40 stopinj Celzija, pa tudi zaradi strogih zakonov, ki bi lahko povzročali težave navijačem. A vse to so premagali štirje milijoni dolarjev, supermoderni stadioni s klimatskimi napravami in dejstvo, da bo osem stadionov v krogu vsega petdesetih kilometrov.

"Hvala vam, ker ste verjeli v spremembe, ker boste pripomogli razvoju nogometu v tem delu sveta. Ponosni boste na nas in na ves Bližnji vzhod," je bil hvaležen šejk Mohamed bin Hamad Al Tani, vladar Katarja.