Ko se je Japonska odločila, da bo njena kandidatura za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022 temeljila na do zdaj še nepoznani tehnologiji, je glede na fifino neodobravanje tehnoloških posegov v nogomet torej pri tem kar precej tvegala. Poleg Japonske so kandidati za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022 sicer še Avstralija, ZDA, Katar in Južna Koreja. Odločitev o organizatorju prvenstva pa bo padla jutri.

Japonci so predstavili organizacijski paket s kar nekaj nenavadnimi idejami, ki zgledajo, kot da so vzete iz znanstvene fantastike in prenesene v realnost. Glavna ideja je, da bi Japonska prenašala nogometne tekme na vse konce sveta, igralci pa bi bili v obliki nekakšnih hologramov človeških velikosti. V reklamnem videu prvenstva lahko vidimo igralce, ki zgledajo precej umetno, kot v računalniški igrici.

Japonski organizatorji obljubljajo, da bo vsaka tekma posneta z 200 HD kamerami, ki bodo uporabile novo “freeviewpoint“ tehnologijo. Ta omogoča gledalcem, da vidijo akcijo na igrišču skozi oči igralcev na igrišču. Kaj takega smo do zdaj videli le v računalniških igricah.

Gledalci na tribunah bi dobili posebno napravo, ki bi vsebovala nastavek za v uho ter avtomatični prevajalnik, ki bi jim omogočal nemoteno komunikacijo z navijači iz drugih držav. Naprava, ki znova precej spominja na univerzalni prevajalnik iz serije Zvezdne steze.

"Mislimo, da je prišel čas, da damo svetu nekaj nazaj in naša izhodiščna točka je, da ponudimo posebno vrsto užitka vsem gledalcem po svetu, ne le Japoncem,“ je dejal Suminor Gokoh, direktor komiteja za kandidaturo Japonske.

A vprašanje, ki se pri tem poraja je, ali lahko Japonska zares udejanji vse svoje ideje in obljube tudi v praksi tako, da bo to všeč tudi številnemu občinstvu po svetu? Ali so Japonci pri vsem tem upoštevali tudi dejstvo, da je nogomet, kakršen je trenutno, že sedaj skoraj popoln v očeh gledalcev in je daleč najbolj priljubljen šport? V svetu se je tudi uveljavilo poimenovanje nogometa z izrazom čudovita igra (“beautiful game“, op. p.). Zato se številni strokovnjaki sprašujejo o primernosti Japonske ideje o organizaciji svetovnega prvenstva.

Predstavitveni video japonske kandidature si lahko ogledate v videu na tej povezavi.