Petra Majdič je v Ruki na prvem klasičnem sprintu sezone premoč priznala samo olimpijski prvakinji Marit Björgen in s tem zabeležila svojo 41. uvrstitev na oder za zmagovalke, ter že dvanajsto drugo mesto v karieri.

V kvalifikacijah je Majdičeva zaostala le za Marit Björgen in Justyno Kowalczyk ter tako nakazala vnovičen boj za najvišja mesta. Lep uspeh je s četrtim časom dopolnila Katja Višnar. Med 32 tekmovalk, ki napredujejo v izločilne boje, se ni uspelo uvrstiti le Vesni Fabjan na 53. mestu med 99 tekmovalkami.

V četrtfinalu je od slovenske dvojice prva nastopila Višnarjeva, ki pa ni ponovila dobre predstave s kvalifikacij in je v svoji skupini zaostala za Vibeke Skofterud, Marianno Longo, Ido Ingemarsdotter in v ciljnem sprintu tudi za Rusinjo Julijo Čepalovo, s čimer je bila ob možnost, da bi se naprej uvrstila po času. V zadnji četrtfinalni skupini pa je Majdičeva brez večjih težav ugnala vse tekmice.

V polfinalu je imela Majdičeva nekaj več dela. Sprva je sicer zmagala Poljakinja Justyna Kowalczyk, Majdičeva pa je v ciljnem sprintu zaostala še za Švedinjo Charlotte Kalla. Kljub tretjemu mestu se je kot srečna poraženka po času uvrstila v veliki finale. Vendar pa je nato tekmovalna žirija diskvalificirala Kowalczykovo, poleg nje tudi Norvežanko Maiken Caspersen Falla, saj sta tekmovalki uporabili drsalno tehniko. Uradno je tako v drugi polfinalni skupini zmagala Kallova, Majdičeva pa je bila druga. V finalu je mesto namesto diskvalificirane Poljakinje dobila Italijanka Marianna Longa.

Majdičeva je finalni nastop začela dobro, krenila na čelo skupine, nato pa prepustila prednost Jacobssenovi, Björgnovi in Kallovi. Že na vzponu pa je Dolanka spet pokazala svojo moč, skupaj z Björgnovo sta pobegnili zasledovalkam in o zmagi odločali sami. Nekoliko boljša je bila Björgnova, Majdičeva pa je osvojila drugo mesto. Tretjeuvrščena Jacobssenova je zaostala več kot osem sekund.

Na tem prizorišču v Ruki blizu Kuusama je Petra Majdič v zadnjih petih letih v sprintih osvojila že tri zmage, dvakrat pa je bila druga. Ob 41 stopničkah v 198 nastopih v svetovnem pokalu je vknjižila že 94 uvrstitev med najboljšo deseterico.

"Predvsem sem najbolj vesela, da sem izpolnila enega svojih glavnih skritih ciljev, to je vrniti se na stopničke, se znova pridružiti najboljšim. Želje so vedno visoke, a realnost je druga. Nisem vedela, ali se mi bo uspelo vrniti v takem slogu. Med tekmo sem imela kar nekaj težav, pozna se malo daljša odsotnost in strah pred poškodbo ter bolečino, zato si ne upam povsem v gnečo. Napadam bolj iz ozadja ali pa vodim. V finalu je bilo vse 'super', bila sem celo malo presenečena, da sem lahko relativno z lahkoto držala Björgnovo, ki je ta čas res v odlični formi," je po tekmi dejala Majdičeva.

"Danes smo pričakovali, da lahko Petra poseže po stopničkah, a pot do tja je vedno zapletena. Od olimpiade je skoraj eno leto in malo me je bilo strah, kaj bo. Björgnova je bila spet najmočnejša, a ni bila tako z naskokom, kot prejšnjič. V polfinalu je bilo nekaj težav, sotekmovalka jo je zaprla, a je na srečo le prišla do finala, kjer je brez taktičnih napak spet pokazala, da sodi med najboljše," pa je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

V moški tekmi, ki je znova minila brez slovenskega zastopstva, je zmagal Norvežan John Kristian Dahl pred Kazahstancem Aleksejem Poltaraninom in Fincem Samijem Jauhojaervijem. V soboto bo v Kuusamu na sporedu 10 km v prosti tehniki za ženske in 15 km za moške, v nedeljo pa še klasična preizkušnja na 5 km za ženske in 10 za moške.

* Izidi:
- sprint (klasika):
- ženske:
1. Marit Bjoergen (Nor) 3:08,3
2. Petra Majdič (Slo) + 1,4
3. Astrid Jacobssen (Nor) 8,1
4. Charlotte Kalla (Šve) 11,0
5. Madoka Natsumi (Jap) 11,2
6. Marianna Longa (Ita) 12,2
...
21. Katja Višnar (Slo)
53. Vesna Fabjan (Slo)