S številnimi estetsko izbrušenimi prevodi antičnih klasikov in tehtnimi spremnimi interpretacijami je nadaljeval tradicijo slovenskih antičnih študij, jih dvignil na doslej redko doseženo mednarodno primerljivo raven in presadil v slovensko kulturo vrsto temeljnih del grško-rimske antike.

Njegova bibliografija razkriva, da je že pol stoletja stalno navzoč v znanstveni publicistiki doma in v svetu. Akademik Gantar ima bistvene zasluge za razvoj in utrditev klasične filologije kot stroke na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter klasične izobrazbe in omike na Slovenskem sploh.

Kot izvrsten akademski učitelj je namenjal veliko skrbi vzgoji znanstvenega naraščaja in kar nekaj njegovih nekdanjih študentov se je že uveljavilo tudi v mednarodni znanstveni areni, med drugim piše v obrazložitvi.

Odbor RS za Zoisove nagrade je podelil še Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke. Nagrado za svoje dosežke na področju prava je tako prejel redni profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Janez Kranjc, za raziskave fizikalnih lastnosti novih kompleksnih materialov na kovinski osnovi pa raziskovalec z Instituta Jožef Stefan Janez Dolinšek. Za dosežke na področju materialov je Zoisovo nagrado prejel profesor na fakulteti za kemijo Miha Drofenik, za dosežke v računalništvu pa profesor na fakulteti za računalništvo Blaž Zupan in za dosežke v fizikalni kemiji profesor na fakulteti za kemijo Andrej Jamnik.

Zoisova priznanja so šla v roke profesorja na Fakulteti za farmacijo Sama Krefta, profesorja na Fakulteti za matematiko in fiziko Janeza Mrčuna in višje znanstvene sodelavke na Institutu Jožef Stefan Barbare Malič.

Puhovo priznanje za izum "Uporaba nanokompozitov za izdelavo barv za spektralno selektivne prevleke za absorberje v sončnih sprejemnikih" je dobila skupina raziskovalcev podjetja Helios in Kemijskega inštituta v sestavi Matjaž Koželj, Boris Orel, Miha Steinbücher, Ivan Jerman in Marjanca Vodlan.

Zoisove nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, poleg njih pa Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso, se vsako leto podeljujejo ob obletnici rojstvo Žige Zoisa. Letošnja slovesnost pravkar poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu.