Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala žirija, uspe filmu Podočnik ustvariti nadvse unikatno tesnobno vzdušje, pri tem pa ostaja vseskozi skrajno premišljen, režijsko in scenaristično dovršen ter surovo sporočilen film, ki odpira prostor za številne razprave. Gledalca ne privlači z nedorečeno dvoumnostjo, marveč mu, nasprotno, tla pod nogami spodnese s srhljivo neposrednostjo in jasnostjo svoje vizije uničujoče izolacije.

O nagradi vodomec, za katero so se lahko potegovali filmi iz sekcije Perspektive, je odločala žirija v sestavi Charlie Cockey, Američan, ki je selektor več filmskih festivalov, eden vodilnih norveških filmskih distributerjev Frank L. Stavik ter slovenski pisatelj in režiser Goran Vojnović.

Posebni omembi je žirija namenila mehiškemu filmu Na morje!, ki ga je zrežiral Pedro Gonzalez-Rubio, in filmu Potovanja vetra, koprodukciji Kolumbije, Nizozemske, Nemčije in Argentine v režiji Cira Guerre. Filma po prepričanju žirije poleg "vsestranske odličnosti druži posebna duhovna, filozofska in poetična sorodnost".

Nagrada FIPRESCI, ki jo podarja mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, tokrat v sestavi Melis Behlil, Michel Euvrard in Matic Majcen, letos pripade filmu Neljubljena v režiji Samanthe Morton. Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, filmu nagrado podeljuje zaradi "sposobnosti izražanja empatije s podobami in še zlasti z zvokom ter preizpraševanja o konceptu doma".

Na Liffu je o svojem najljubšem filmu, ki še ni imel zagotovljene distribucije, glasovalo tudi občinstvo. Najvišjo oceno, 4,73 je podelilo filmu Alekse Gajić Technotise: Edit in jaz.

Nagrado za najboljši kratki film pa si je prislužil ameriški film Vožnja s kolesom v režiji Bernarda Attala. Žirija v sestavi slovenska igralka Silva Čušin, režiser Karpo Godina ter filmski kritik in publicist Chris Fujiwara je film označila kot "preprosto in ganljivo delo, ki se z globokimi temami ukvarja pretanjeno in iskreno".

Letošnji Liffe je ponudil več kot 100 filmov v 11 sekcijah. V nedeljo bo še zadnja priložnost za vse, ki bi si želeli ogledati katerega od filmov po izboru programskega direktorja festivala Simona Popka.