Kot je v navadi, je upravni odbor Prešernovega sklada na obletnico Prešernovega rojstnega dne razglasil dobitnike najvišjih državnih umetniških nagrad – torej Prešernovih nagrad za življenjsko delo in nagrad Prešernovega sklada za vrhunske umetniške dosežke v zadnjih treh letih, ki bodo za leto 2022 podeljene na predvečer kulturnega praznika. Za življenjski opus, s katerim sta trajno obogatila zakladnico slovenske kulture, bosta nagrajena klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in zborovodja Mirko Cuderman, šesterico »malih« nagrad pa je odbor, ki mu predseduje akademik Jožef Muhovič, namenil pesnici ter pisateljici Anji Štefan, igralki Jette Ostan Vejrup, skladatelju Damijanu Močniku, sopranistki Andreji Zakonjšek Krt, slikarju Dušanu Kirbišu in filmski ustvarjalki Špeli Čadež. Slovesno februarsko podelitev bo režirala Katja Pegan.

Pesnica in pisateljica Anja Štefan, dolgoletna preučevalka slovenskega ljudskega izročila, še zlasti pravljic in pripovedk, bo nagrado Prešernovega sklada prejela za literarno ustvarjanje v zadnjih treh letih, še posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in pa avtorsko pravljico Zajčkova hišica. Dramska igralka Jette Ostan Vejrup, sicer letošnja dobitnica Borštnikovega prstana, bo skladovo nagrado prejela za več vlog, ki jih je v zadnjih letih ustvarila v Mestnem gledališču ljubljanskem, med njimi na primer v predstavah Ta nesrečni rod, Sedem dni in 2020. Damijan Močnik, ki se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najpomembnejših slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev, pa je nagrajen za svoj ustvarjalni opus zadnjih let, ko je več njegovih del doživelo tudi velik mednarodni odmev; med njimi so zborovska skladba Caminante in pa skladbe Pasche, Peregrinatio in An die Freude.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, solistka mariborske Opere, dobi nagrado Prešernovega sklada za več opaznih vlog na matičnem odru v zadnjih letih, predvsem za vlogi Amelie v Verdijevi operi Simon Boccanegra in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu. Slikar Dušan Kirbiš je nagrajen za letošnjo retrospektivno razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, na kateri je predstavil izbor del iz štirih desetletij svojega ustvarjanja, režiserka in avtorica animiranih filmov Špela Čadež pa je nagrajena za režijo svojega zadnjega animiranega filma Steakhouse, kratke mojstrovine, ki je dobila že več priznanj na festivalih doma in po svetu.