Štafetni nastop deklet se ni končal ravno po željah slovenskih tekmovalk, ne glede na to pa so lahko zadovoljne s prikazanim na tekmi ter dosežkom, s katerim so konkurenčne tudi na svetovnem prvenstvu prihodnje leto.

Drugo tekmo svetovnega pokala je za Slovenijo začela najmlajša Anja Eržen, ki je v 5 km pridelala kar velik zaostanek in med 21 ekipami prehitela le drugo rusko ekipo. Erženova je Petri Majdič predala z zaostankom dveh minut in dveh sekund za takrat vodilno Poljsko, za katero je v prvi skupini tekla Justyna Kowalczyk.

Na vrhu so se že z drugo skupino zadeve postavile na pravo mesto, ko je Norveški debelo vodstvo po 10 km pritekla Therese Johaug. Druge so bile domačinke Švedinje, tretja pa je bila druga norveška ekipa. Petra Majdič je skupni zaostanek zmanjšala za dve sekundi, predala pa je še vedno kot 20.

Po drugi predaji je bila za Slovenijo na vrsti Vesna Fabjan, ki je krenila v prostem slogu. Zelo dober tek zmagovalke lanskega Rybinska je Slovenijo dvignil na 13. mesto, zaostanek za še vedno vodilnimi Norvežankami pa je znašal minuto in 56 sekund.

Kot zadnja je v boj za barve Slovenije, prav tako v prosti tehniki, odšla Barbara Jezeršek. Jezerškova se je dobro držala, potrdila zelo dobro pripravljenost iz Baitestölna in v cilj pritekla na tako želeno deseto mesto za Slovenijo. V zadnjih 2,5 km je pridobila tri mesta, v ciljnem sprintu pa je le 0,4 sekunde zaostala za tretjo ekipo Švedske.

Gladke zmage so se na prvi štafetni preizkušnji veselile tekmovalke prve ekipe Norveške v postavi Vibeke W. Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira in Marit Björgen. Drugo mesto je ostalo doma, za kar so poskrbele Britta Norgren Johansson, Anna Haag, Maria Rydqvist in Charlotte Kalla, tretja pa je bila prva ekipa Italije, za kar je v zadnji skupini in samem ciljnem sprintu proti Nemki Nicole Fessel poskrbela Arianna Follis. Za Italijo so tekle še Magda Genuin, Marianna Longa in Silvia Rupil.

Petra Majdič: Nastop na SP je bil naš cilj

Slovenske tekačice na smučeh Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek so Sloveniji na prvi štafetni preizkušnji letos v švedskem Gällivareju pritekle deseto mesto, s katerim so si pritekle tudi nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. "To smo si vse tudi želele," je za STA iz hladnega Gällivareja dejala Majdičeva.

"S tem ciljem, da si zagotovimo nastop na svetovnem prvenstvu, smo tudi šle na start. Ne vem, ali bo na SP nastopila ista sestava v štafeti kot tokrat, pomembno je, da gre štafeta tja. Prvenstven cilj je izpolnjen, tako da lahko rečem le: super," je bila z razpletom uvodne štafete svetovnega pokala zadovoljna slovenska šampionka Majdičeva.

Dobitnica bronaste medalje na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru je šla na progo druga od Slovenk, za Anjo Eržen, ki je v prvih petih kilometrih pridelala kar velik zaostanek. Erženova je Petri Majdič predala štafeto z zaostankom dveh minut in dveh sekund. "Anja je šla na progo s prehladom, pa tudi sicer je prva štafeta vedno težja, še zlasti, če nimaš veliko izkušenj. Tudi zame je bilo precej težko, ker je bil zaostanek ob predaji precejšen. Tekla sem brez skupine, kar pomeni, da nisem imela primerjave z drugimi oziroma sem zelo težko lovila tekmice. Cilj mi je bil teči maksimalno, kar lahko, in mislim, da sem ta cilj izpolnila in sem pripeljala našo štafeto nazaj v stik z veliko skupino."

"Švedsko zapuščam z izpolnjenimi cilji, idealno bi bilo sicer, če bi se tudi posamično uvrstila med deseterico, a tudi z 12. mestom sem v danih okoliščinah povsem zadovoljna," je o uvodu v sezono dejala Majdičeva, ki bo skupaj z dekleti še cel prihodnji teden ostala v Skandinaviji. "V petek se začne prva tekma mini 'toura' v Kuusamu. Žal se spet obetajo precej nizke temperature s 15 stopinjami pod ničlo in še nižjimi. Ne glede na to, bo treba iti na start. Čakajo nas tri tekme ena za drugo, verjetno nas čaka precej zahteven in zanimiv vikend."

Prva dama slovenskega smučarskega teka, ki v novi sezoni načrtuje napad na kristalni globus v svetovnem pokalu, se še vedno dobro spominja nesrečnega padca in zlomljenih reber na olimpijskih igrah, kar jo je stalo predčasnega konca sezone: "To niti ni tako bled spomin ... Z zdravjem sem trenutno zadovoljna, ne muči me kakšen prehlad in sem se očitno dobro adaptirala na nizke temperature. Upam, da bo tako tudi ostalo in ne bom nič zbolevala. Poškodbe ne čutim več, se je pa precej dobro spominjam, vedno se je težje vrniti po daljši odsotnosti, se postaviti v smučini in spet najti prave občutke, zaenkrat je kar v redu," je z začetkom sezone zadovoljna najboljša slovenska tekačica na smučeh.