Petra Majdič se je po devetmesečni odsotnosti zaradi poškodbe v Vancouvru uspešno vrnila v smučino. Potem ko je maja objavila, da bo vztrajala še najmanj eno sezono, saj se od tekmic ni dostojno poslovila, je v napovedih pred sezono dejala, da starta na veliki kristalni globus, ki ji v vitrini še manjka. V svoji "slabši" disciplini, Majdičeva precej raje teče v klasični tehniki, se je danes uvrstila tik za najboljšo deseterico.

Na prvem vmesnem času je Majdičeva postavila 12. čas, na drugem je bila že deseta, a je nato spet malo popustila in pristala na končnem 12. mestu. Za zmagovalko je zaostala nekaj manj kot poldrugo minuto, kar je v skladu z napovedmi trenerja Ivana Hudača pred tekmo. Poudariti velja, da je zmagovalka Bjoergnova tekla svoj tek in suvereno "pokorila" konkurenco. Štirikratna olimpijska zmagovalka Bjoergnova je danes spet pokazala svoj znani obraz in bila na prvi tekmi prepričljivo hitrejša od vseh ostalih. Slediti ji ni mogla nobena od tekmic, Švedinja Kallova je zaostala preko 40 sekund.

"Mislim, da moramo biti zadovoljni, saj smo v sezono stopili z boljšim rezultatom kot na začetku lanske sezone. Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, bilo je zelo mrzlo, med minus osem in minus enajst stopinj, Petra pa je odtekla zelo zadovoljivo. Sicer se da še vedno kakšne malenkosti popraviti, a tako najverjetneje razmišljajo vsi. Pokazalo se je pričakovano, Bjoergnova je bila nedosegljiva vsem ostalim, pri vrhu so tudi letos ista imena kot lani. Sicer danes nismo imeli nobenih težav, smuči so bile dobro pripravljene, razlogov za pritoževanje nimam," je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Do točk je prišla tudi Vesna Fabjan, ki je tako z 29. mestom vknjižila dve točki. Na polovici proge je bila še izven deseterice, nato pa je Besničanka v zadnjih dveh kilometrih pospešila in prišla do novih točk v karieri. Nedelja bo v Gällivareju dan za štafete, na startu pa bo tudi slovenska. Obolelo Katjo Višnar bo zamenjala perspektivna Anja Eržen, poleg Majdičeve in Fabjanove pa bo na 4 x 5 km tekla še Barbara Jezeršek. "Za jutri ne načrtujemo nič posebnega, tekli bomo po najboljših močeh in skušali izenačiti lansko uvrstitev. Prva bo startala Anja, nato Petra, Vesna in nazadnje še Barbara. Bomo videli kako bo," je še dejal Hudač.

Hellner najboljši na domačem terenu

Švedski smučarski tekač Marcus Hellner je zmagovalec 15-kilometrske preizkušnje za svetovni pokal v prosti tehniki v Gällivareju. Dvakratni olimpijski prvak Hellner je tako drugič po letu 2008 dobil uvodno preizkušnjo sezone. Drugo mesto je osvojil Švicar Dario Cologna, tretji pa je bil Šved Daniel Rickardsson. Slovenci niso nastopili.