Rotnik je po predaji poslov izrazil prepričanje, da je bilo njegovo vodenje družbe in prizadevanje za postavitev šestega bloka termoelektrarne (Teš 6) prava pot, ne samo za Teš, temveč za Slovenijo. "Upam, da tako meni tudi novi direktor in da bo po tej poti tudi nadaljeval," je poudaril Rotnik.

Nadzorniki Teša so Rotnika z mesta direktorja družbe razrešili v četrtek. Do njegove razrešitve je prišlo dober mesec po tem, ko je vlada na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić zamenjala nadzorni svet HSE.

O Rotnikovi zamenjavi se je sicer govorilo že precej časa. Vlada je namreč Teš 6 pod drobnogled vzela v začetku leta, ko je na predlog takratnega ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila zahtevati od HSE celovito informacijo o Tešu 6, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu, ki pa jih je Rotnik odločno zavrnil.

Žebeljan: Rotnikov odpoklic skladen z zakonom in aktom Teša

Četrtkov odpoklic Uroša Rotnika z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je po pojasnilih prvega nadzornika Teša Djordja Žebeljana skladen z zakonom o gospodarskih družbah, aktom družbe in poslovnikom o delu nadzornega sveta Teša. Imenovanje novega direktorja Teša po njegovi oceni ne ogroža dela in socialnega položaja zaposlenih v Tešu.

Tako se je v današnjem sporočilu za javnost na navedbe predsednika sindikata v Tešu Branka Sevčnikarja, da je Rotnikova razrešitev nezakonita in nelegitimna, odzval Žebeljan.

Po pojasnilih predsednika nadzornega sveta Teša je nadzorni svet skladno z določili zakona o gospodarskih družbah in akta o ustanovitvi Teša pooblaščen za imenovanje in odpoklic direktorja družbe. Direktor družbe je lahko skladno z zakonom o gospodarskih družbah odpoklican kadarkoli, ne glede na to, ali je imenovan za določen ali nedoločen čas.

Zakon sicer določa, da se lahko v družbeni pogodbi (torej v aktu o ustanovitvi) določi, da pristojni organ (v Tešu je to nadzorni svet) odpokliče poslovodjo samo iz razlogov, določenih z družbeno pogodbo, je navedel Žebeljan.

Akt o ustanovitvi Teša pa takih razlogov po njegovih pojasnilih nima navedenih, zato se za odpoklic in imenovanje poslovodje v tej družbi uporabljajo neposredno določila zakona, torej možnost odpoklica kadarkoli.

Poslovnik o delu nadzornega sveta Teš določa, da se lahko seja skliče tudi preko telefona in takoj, brez vnaprejšnjega dnevnega reda. Ravno tako je pri izredni seji po trenutno veljavnem poslovniku nadzornega sveta Teša lahko seja sklicana tudi brez dnevnega reda, je dodal.

Četrtkova izredna seja nadzornikov Teša je bila sklicana pisno, z dnevnim redom, vezanim na razpravo o garanciji za izvedbo projekta Teš 6, naknadno pa je Žebeljan, skladno z določili poslovnika in z obrazložitvijo razlogov, predlagal spremenjeni dnevni red.

"Nadzorni svet Teša torej ni z ničemer kršil niti določil svojega poslovnika," je še poudaril Žebeljan.

Nadzorni svet Teša je po Sevčnikarjevem mnenju namreč Rotnika razrešil nezakonito in nelegitimno. Sklep o njegovi razrešitvi po njegovi oceni tudi ogroža delo zaposlenih v Tešu in poslabšuje socialni in ekonomski položaj zaposlenih v družbi. Zato je podjetniški sindikat danes izvedel dveurno opozorilno stavko.

Sindikat od pristojnih organov - od predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, ministrice za gospodarstvo Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - zahteva, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere.

Sestanek z vsemi odgovornimi zahtevajo najpozneje do 16. novembra, v nasprotnem primeru bodo dan kasneje začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša, ki v slovensko elektroenergetsko omrežje prispeva tretjino elektrike. Če stavkovnim zahtevam ne bodo ugodili, sindikat napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje elektrike v Tešu.

Poslanca Juri in Frangež za razmislek o drugačni modernizaciji Teša

Poslanca SD Luka Juri in Matevž Frangež se po letih polemične razprave glede smotrnosti izgradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne zavzemata za razmislek o drugačni modernizaciji Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Kot primer v pobudi vladi za razmislek navajata posodobitev Termoelektrarne Belchatow na Poljskem.

V poljski termoelektrarni bo francoski Alstom, ki bo dobavil tudi glavno tehnološko opremo za Teš 6, namesto izgradnje novega bloka izvedel posodobitev obstoječih. "Belchatow je druga največja termoelektrarna v Evropi s 4400 MW moči, investicija v posodobitev pa bo stala 160 milijonov evrov, torej le 13 odstotkov investicije, ki se predvideva za izgradnjo Teša 6 z močjo 600 MW," sta poslanca zapisala v pobudi, ki sta jo poslala danes.

Z omenjeno posodobitvijo bodo v šestem bloku poljske termoelektrarne dosegli zmanjšanje izpustov dušikovih oksidov (NOx) za 50 odstotkov, izpusti ogljikovega dioksida (CO2) pa se bodo zmanjšali za 400.000 ton letno. Hkrati bodo zagotovili povečanje moči bloka za 20 MW, povečali učinkovitost delovanja za 41 odstotkov in za 20 let podaljšali življenjsko dobo.

Poslanca tako predlagata, da se v sodelovanju z vsemi deležniki sproži razpravo o alternativah Tešu 6, ki bi na ustrezen način, z bistveno manjšim investicijskim vložkom, povečala energetski izkoristek in zmanjšala emisije toplogrednih plinov, hkrati pa tudi za prihodnje ohranila energetsko perspektivo Šaleške doline in delovna mesta v premogovništvu in energetiki.

Po mnenju Jurija in Frangeža bi na ta način izpeljano modernizacijo Teša lahko izkoristili kot most do nizkoogljične energetske prihodnosti Slovenije.