Kadrovskemu dogajanju v HSE v zadnjih tednih je tako čedalje teže slediti. Spomnimo, v začetku oktobra so nadzorniki holdinga s Francem Žerdinom na čelu najprej zamenjali generalnega direktorja Boruta Meha in na njegov položaj imenovali Viljema Pozeba. Le dan po tem je vlada zamenjala sestavo nadzornega sveta HSE, ki ga po novem vodi Jadranko Medak. Novi nadzorniki so nato v začetku novembra prvi stolček HSE prepustili Matjažu Janežiču, ki je včeraj potegnil prvo kadrovsko potezo.

V dopoldanskih urah je namreč na tri člane nadzornega sveta TEŠ naslovil zahtevo za Rotnikovo razrešitev, ki jo je po neuradnih informacijah utemeljil s slabo komunikacijo med družbo in holdingom kot njenim edinim lastnikom. Pri tem naj bi Janežič, ki včeraj ni želel dajati izjav, zapisal, da iz Šoštanja v dveh tednih ni dobil nekaterih podatkov o naložbi v blok 6, pri kateri je tudi sam posredno sodeloval. Janežič je bil namreč eden od štirih članov odbora za aktivni nadzor investicije, ki jim je moral Rotnik po nastopu mandata Boruta Meha v jeseni 2009 redno poročati o poteku največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije.

Zaključek včerajšnje izredne seje nadzornega sveta TEŠ sta včeraj po naših informacijah dočakala le oba predstavnika HSE: predsednik Djordje Žebeljan in član Janez Keržan. Predstavnik zaposlenih Franc Rosec je sejo takoj po tem, ko je izvedel, da je na dnevnem redu Rotnikova razrešitev, zapustil. Kot smo izvedeli, na seji kljub vabilu ni bilo Uroša Rotnika, ki naj bi po nekaterih informacijah včeraj obiskal tudi člana uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb Danila Grašiča. Ta nas je najprej za pojasnila napotil na predsednico uprave, nato pa nam zatrdil, da "Rotnika pri njem ni bilo".

Ključno vprašanje, povezano z Rotnikovo zamenjavo, je, kako bo ta vplivala na politično in interesno razmerje moči v slovenski energetiki. Glede včerajšnjega dogajanja je zaokrožilo več razlag. Po prvi gre za akcijo, ki jo je ob načelni vednosti ministrice za gospodarstvo Darje Radić(ta je včeraj dejala, da "za sejo nadzornega sveta TEŠ ni vedela") operativno vodil in izpeljal sam Janežič. Ta je imel za zamenjavo najmanj dva motiva. Prvič, večmesečno "vojno" med poslovodstvom TEŠ in odborom za aktivni nadzor investicije glede pristojnosti in dostopa do podatkov o bloku 6. In drugič, spoznanje, da v holdingu brez čvrstega nadzora nad TEŠ tudi kot generalni direktor ne bo mogel imeti glavne besede. Za razliko od Boruta Meha, ki je Rotnika neuspešno skušal razrešiti že poleti, je imel Janežič pokrit hrbet in tiho soglasje nadzornikov HSE.

Po naših informacijah so bili z zamenjavo že pred sejo nadzornega sveta seznanjeni krogi blizu predsednika vlade Boruta Pahorja. Ti naj bi razrešitvi prikimali, ker naj bi ocenili, da se okrog gradnje bloka 6, ki jo "trdo jedro" SD na čelu z vodjo poslanske skupine Bojanom Kontičem in ministrom za finance Francem Križaničem brezpogojno podpira, ustvarja preveč "hrupa". Tudi zato bo v prihodnjih tednih zanimivo opazovati, ali bo sama sprememba na vrhu v Šoštanju vplivala na usodo in potek same naložbe v blok 6, ki ji Radićeva in nekateri nadzorniki HSE vsaj javno še niso prižgali zelene luči. "Do zdaj nisem operativno sodeloval v projektu. Veliko je različnih mnenj, zato si bom skušal v naslednjih tednih ustvariti jasno sliko. Ocenjujem, da je projekt treba nadaljevati po optimalni in racionalni poti. Izboljšati bo treba tudi komunikacijo znotraj skupine," je včeraj za Dnevnik dejal novi prvi mož TEŠ Simon Tot, ki je včeraj nastopil štiriletni mandat.

Po neuradnih informacijah je Janežič pri izbiri Rotnikovega naslednika izbiral med tremi kandidati. Poleg Tota, ki sicer predseduje tudi nadzornemu svetu Premogovnika Velenje, naj bi se v njegovih kombinacijah pojavljala še član ožjega poslovodstva TEŠ Branko Debeljak in predsednik odbora za aktivni nadzor investicije Dean Besednjak. Simon Tot je včeraj ob vprašanju, ali namerava uvesti posebno revizijo Rotnikovih poslov, dejal, da "je o tem še prezgodaj govoriti, saj se mora najprej seznaniti s stanjem v družbi".

primoz.cirman@dnevnik.si