Za to se je nadzorni svet odločil, kot je v sporočilu za javnost po seji pojasnil prvi nadzornik Jadranko Medak, ker del finančne konstrukcije Teša 6 zahteva poroštvo države, zakon o poroštvu pa bo državni zbor obravnaval prihodnje leto.

Gre za sredstva, ki naj bi jih po načrtih zagotovila Evropska investicijska banka (EIB). EIB bi tako za Teš 6 zagotovila posojilo v višini 550 milijonov evrov, za kar banka zahteva poroštvo države - država bi jamčila za 80 odstotkov posojila, torej za 440 milijonov evrov.

Julija je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) šoštanjski termoelektrarni odobrila do 200 milijonov posojila za projekt Teš 6, s čimer se je finančna konstrukcija projekta zaprla. Preostanek, do 1,2 milijarde evrov, predstavljajo lastna sredstva HSE oz. Teša.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po seji vlade minuli četrtek, na kateri so govorili o združitvi obeh energetskih stebrov, HSE in Gen Energije, poudarila, da bi bilo z združitvijo tudi financiranje Teša 6 lažje, saj ne bi bilo treba iskati poroštva za najem bančnega kredita.