Stališče predsednika IBU Andersa Besseberga, izrečenem na Nordijskem forumu v Oslu, pa je bilo jasno. Za Faka ne obstaja druga možnost prestopa kot dogovor med zvezama. IBU torej ne bo pogledala skozi prste, čeprav lovec Besseberg rad "jaga" na Pokljuki.

Tudi zato je še z večjo milostjo mogoče razumeti prošnjo sredi Zagreba: "Nimam svoje hrvaške spremljevalne ekipe, nimam svojih sponzorjev, zato ne razumem, zakaj mi ne pustite oditi." V moralno podporo je Fakovo zgodbo in probleme delila z novinarji tudi številčna delegacija slovenskega biatlona. Trener Uroš Velepec, oseba zaradi katerega Fak pravzaprav želi trenirati v dresu Slovenije, se je celo javno opravičil za zapise v kolumni ene od tedenskih publikacij, če je z njimi prizadel predsednika Hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatka Mateša.

"Jakovu ne bomo dali izpisnice, če ne plačajo. Mi samo zahtevamo odškodnino, ker so nam propadli dogovori z močnimi sponzorji za biatlonsko reprezentanco," je trdno hrvaško pogajalsko stališče ponovil Robert Kontak, tajnik Hrvaške biatlonske zveze. Fak bi torej lahko nastopal za Slovenijo, če bi SZS v imenu slovenskega biatlona plačala 100.000 evrov. A tega denarja ni. Finančna slika v slovenskem biatlonu ni rožnata. Reprezentanca z Gregorinovo, Likozarjevo, Maričem in Bauerjem, ki je te dni na Pokljuki, praktično nima sponzorjev in nima denarja, da gre ob pomanjkanju snega na priprave v Skandinavijo, kjer je mimogrede kar 12 slovenskih tekačev in tekačic. Že spomladi je SZS založila tudi plačilo kredita 110.000 evrov, ki jih mora za športni center odplačevati Športni center Pokljuka na Rudnem polju.

Ob tem se v tem času na neki način od slovenskega biatlona poslavlja "krmar ladje" Borut Nunar, do reorganizacije SZS direktor reprezentanc in OK Pokljuka. S 15. novembrom uradno odhaja v službo na IBU, kjer bo delal kot pomočnik tekmovalnega direktorja tekem svetovnega pokala. Še vedno pa bo ostal podpredsednik Zbora za biatlon, odgovoren za šport. Seja zbora je bila včeraj zvečer. Še to: Fak je na svoji "hrvaški šahovnici" eno potezo odigral tudi v nasprotni smeri. Hrvaškim novinarjem je že v petek poslal enako prisrčno vabilo na novinarsko konferenco kot slovenskim, s tem da je svojim rojakom dodal domoljubni dodatek: "V srcu sem še naprej Hrvat."