"Če zapade sneg že oktobra, ga sprejmemo kot posebno darilo z neba. Zelo se ga razveselimo in je še kako dobrodošel. Za naše treninge je to dodana vrednost. Ker vrhunski tekmovalci ne potrebujejo dolgotrajnejšega prilagajanja na sneg, bomo lahko kar hitro prenesli intenzivnost tudi na smuči in jo stopnjevali. Velikih težav ali skrbi v tem trenutku nimamo in tudi zdravstveno stanje reprezentantov je dobro. Nekateri so glede na merjenja zadržali raven iz minulih let, drugi pa so tudi bistveno napredovali in tega se lahko pred novo sezono le veselimo," je po treningih dejal glavni trener ekipe A, Uroš Velepec.

Ugotovitvam o prvem snegu se je pridružil tudi najboljši slovenski biatlonec minule sezone Klemen Bauer: "Krasno, da je sneg prišel že tako zgodaj. Prehod s tekaških rolk mi ni povzročil nobenih preglavic, kar je le še dodaten dokaz, da jesenski trening na ledeniku ni nujen. Letos smo odpravili grobe napake in popravljamo le še manjše detajle, ki so pomembni za boljše strelske dosežke, kar je bil glavni cilj."

Najuspešnejša biatlonka Teja Gregorin pa se je na Pokljuki počutila kot baletka: "Res smo na nekaterih poledenelih delih proge kot plesalke. Vsekakor bolje tako, kot da bi morali odpotovati na priprave v kakšno mnogo bolj severno deželo. Zame je to že tretji trening na snegu in mi gre dobro. Ponavadi potrebujem nekaj dlje časa za privajanje, tokrat pa mi je hitro steklo in tudi streljanje gre v skladu z željami."

Sneg je v teh dneh že preizkusil tudi Jakov Fak: "Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, le psihično sem ves čas obremenjen, ker še vedno nimam potrebnega soglasja iz Hrvaške biatlonske zveze. Kmalu bomo stopili v mesec november in to bi bil skrajni čas, da mi ga končno izdajo, da bom lahko v novi sezoni začel tekmovati pod slovensko zastavo."

Poleg A-reprezentantov se na Pokljuki za nastope na pokalu IBU pripravljata še slovenska B-ekipa in srbska reprezentanca, ki tekmuje v svetovnem pokalu. Njihov trener Tihomir Milosavljević se po 12 dneh na Rudnem polju počuti že skoraj kot doma: "Osebje centra je zelo prijazno in pogoji za treninge so odlični. Zdaj imamo še sneg in več si ne bi mogli želeti."

Slovenskim ekipam se bodo v primeru zadostne snežne podlage po napovedih na progah pod Viševnikom novembra pridružili še člani in članice češke in italijanske biatlonske reprezentance. Športni center Pokljuka tako poleg turističnega središča postaja vse bolj priljubljen tudi kot vadbeno središče številnih vrhunskih biatloncev in smučarjev tekačev, so še sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.