Tina Maze si je želela sezono začeti, kot jo je doslej dvakrat - z zmago ali kakšno drugo uvrstitvijo na stopničke. Realnost je bila nekoliko drugačna. Z avstrijskega ledenika se je v Črno na Koroškem vrnila s šestim mestom, odlično vožnjo na nekaterih odsekih in slabšo v strmini, kjer je velikokrat blestela. "Šesto mesto je vrhunski rezultat. Ni naključje, da so na razglasitev za najboljše vabljene tekmovalke do šestega mesta," je trener Andrea Massi zadovoljen zapuščal Sölden. A miselnost, ki vedno drvi proti popolnih vožnjah, ga je gnala k iskanju napak, ki jih je treba odpraviti in Tina bo spet med najboljšimi tremi: "Ni se prilagodila terenu. Vozila je s prevelikim spoštovanjem do strmine, ki jo obvlada. Je pa pokazala zelo dobro smučaje v zgornjem in spodnjem delu proge. Ko bo vse to povezala v celoto, bo zelo konkurenčna."

Proga na obeh, sobotni in nedeljski tekmi, ni bila v najboljšem stanju. Že pogled na uvrstitve in številke tekmovalcev ter tekmovalk je razkril, da so bili v izraziti prednosti tisti, ki so se na progo pognali prej. Ledeniški teren je specifičen, zato rebrasta proga ni bila presenečenje. "Razmere so se spreminjale. Ampak Tina je tega vajena. V Pitztalu smo zadnji trening opravili v tako slabi vidljivosti, da se ni videlo do tretjih ali četrtih vrat. Tina je vajena težkih pogojev, zna smučati tudi ob slabi vidljivosti," Massi ni iskal izgovorov. Včeraj se je že vrnil v Gorico, medtem ko si je Tina kratek oddih privoščila na Koroškem. V domovino sta se odpravila takoj po tekmi, ker je načrtovano testiranje "drsenja" zaradi slabega vremena odpadlo. Oba bosta verjetno jutri odšla novim treningom naproti. Najprej bo v ospredju vadba hitrih disciplin, nato slalom, ki bo čez tri tedne na sporedu v Leviju. "Tina smuča dobro tudi v slalomu. Ta disciplina ji je postala več. Nekoč, ne vem zakaj, saj takrat tega nisem imel pod kontrolo, se je uprla slalomu. Ni prva, ki je v slalomu boljša kasneje v svoji karieri. Veliko smo preizkušali opremo za slalom, zato je serviserju Dušanu Kapšu jasno, kakšne smuči bo izbral," je pojasnil Massi, medtem ko razlogov za zadovoljstvo ni imel Jernej Koblar, trener Maruše Ferk in Ane Drev. Obe sta bili namreč daleč od uvrstitve v finale.

Bolje je šlo včeraj Alešu Gorzi in Janezu Jazbecu. Prvi se je uvrstil v finale (na 22. mesto), drugi je za las zaostal za najboljšimi tridesetimi (34.), medtem ko je Bernard Vajdič močno zaostal. Naposled se je izkazalo, da je bil ves trud zaman, ker so morali organizatorji po večkratnem prestavljanju drugega teka tekmo dokončno odpovedati. Kdaj in kje jo bodo nadomestili, še ni znano.

"Nikoli ne bomo izvedeli, ali bi se Janez brez večje napake v zgornjem delu proge prebil med najboljših trideset. O nastopu Aleša Gorze lahko rečem le - vse spoštovanje. Glede na razmere na progi in podatek, da ga ni nihče prehitel od tekmovalcev, ki so štartali za njim, smo lahko zelo zadovoljni. Bernard Vajdič je imel smolo z vidljivostjo. Nekaj minut pred njegovim nastopom je difuzna svetloba postala zelo izrazita," je bil včeraj popoldan prešerne volje trener za tehnične discipline Pavli Čebulj. Gorza je dobro vidljivost, ob njegovem nastopu je sijalo sonce, izkoristil s spodbudno predstavo v položnejšem delu proge. Tudi superveleslalomsko znanje mu je pomagalo do šestega časa na tistem odseku in boljšega od vodilnega Francoza Cyprien Richard. "Vadbi veleslaloma smo posvečali veliko pozornost, a nismo imeli primerjave s tekmeci. Priprave so bile odlične. Če se bo dobra pripravljenost poznala na nastopih že na naslednjih tekmah, ne vem. Sem pa prepričan, da se bo na dolgi rok. Veleslalom je bil najšibkejša disciplina. Upam, da bomo popravili ta vtis. Najprej je treba popraviti štartne položaje," je dodal Čebulj.