Avstrijski Sölden bo že 13. po letu 1993 gostil tradicionalni uvodni veleslalomski tekmi svetovnega pokala 20010/11. Sezona bo imela dva vrhunca: svetovno prvenstvo v Garmisch-Partenkirchnu od 8. do 20. februarja in finale svetovnega pokala v Lanzerheideju od 16. do 20. marca.

Prvo ime slovenske šestčlanske alpske odprave v Söldnu bo Črnjanka Tina Maze, ki visokih ciljev v letošnji sezoni pravzaprav ne skriva in želi še nadgraditi lansko izjemno sezono, v kateri se je vpisala v zgodovino kot najboljša slolvenska alpska smučarka vseh časov. Njen cilj je osvojitev velikega kristalnega globusa in zlata medalja na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. Temu cilju se bo lahko v celoti posvetila. V novo sezono namreč vstopa z urejenimi razmerji s krovno smučarsko organizacijo, ki ji je dodelila status šampionke. Neurejeni odnosi, ki so v zadnjih treh letih po njeni odločitvi za samostojno pot bremenili odnose med smučarko iz Črne na Koroškem in vodilnimi možmi smučarske zveze, so po nastopu novega vodstva, upajmo, preteklost. Smučarka, ki je že v lanski sezoni naredila velikanski napredek z vidnim psihološkim ter tehničnim preskokom, kar ji daje potrebno psihološko stabilnost in samozavest, se v novi sezoni ne bo zadovoljila s četrtim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala. Mazejeva z upravičeno veliko mero ambicioznosti napoveduje stopničke najprej na söldenski premieri.

Preostanek slovenske ekipe tako ambicioznih načrtov ne more graditi, pri moških in ženskah bi bil velik uspeh že uvrstitev v drugo vožnjo in med trideseterico. Premik na bolje v primerjavi z lanskim letom pred ledeniškim uvodom so najprej zgledne zdravstvene razmere v obeh ekipah. Ali bodo uspešni treningi jamstvo za tekmovalni preboj iz sivega povprečja v tehničnih disciplinah preostanka ekipe (brez Mazejeve), pa bo pokazala že prva tekma, ki bo tudi prvi pravi pokazatelj pripravljenosti. Razlog za zmeren optimizem so trenerske spremembe v ekipah za tehnični disciplini in s tem povezana podjetnost.

Ob Mazejevi bosta na uvodnem veleslalomu nastopili Ana Drev, ki je začetek minule sezone zamudila zaradi težav s hrbtom, in Maruša Ferk, ki je v minuli sezoni ob Mazejevi edina osvajala točke svetovnega pokala. Večja mera optimizma je po dolgem času znova navzoča v moški ekipi. Lani je bil na veleslalomskem startu le Miha Kürner, ki se ni uvrstil v finale, letos pa bodo preboj med trideseterico lovili trije smučarji. Veleslalom je bil v minulih sezonah veliko sivo polje moške ekipe. Posledica takšnih razmer je tudi padec Slovencev iz vodilne skupine, preboj nazaj pa bo še toliko težji, saj so Slovenci v veleslalomu povsem nekonkurenčni.

Edine točke v tej panogi sta v minuli sezoni veleslalomskega pokala osvajala le Aleš Gorza, ki mu je rezultatsko v zadnji sezoni bolje kazalo v superveleslalomu, in mladi Janez Jazbec, ki si še utira pot med elito. Oba sta letos steber veleslalomske ekipe. Veliko zanimanje je za tretjo vstopnico za Sölden; tretjega člana moške ekipe v Söldnu bo trenerski štab izbral predvidoma danes na podlagi internih kvalifikacij. Za veleslalom so se resno ogreli tudi tekmovalci iz hitrih disciplin Andrej Šporn, Andrej Križaj in Boštjan Kline, ki so huda konkurenca Kürnerju in povratniku po poškodbi Bernardu Vajdiču. Slednja konkurenca in porast zanimanja za veleslalom je lahko samo dober obet za prihodnost slovenskega smučanja.

Pri posameznicah je bila prejšnjo zimo razred zase Američanka Lindsey Vonn, ki bo v novi sezoni lovila še četrti zaporedni veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. V moški konkurenci je neznanka švicarski as, zmagovalec skupnega seštevka Carlo Janka, ki okreva po bolezni, med izrazitimi favoriti za veliki globus pa so Avstrijec Benjamin Raich, Slovencem blizu Norvežan Aksel Lund Svindal, ki se mu je na pripravah na Novi Zelandiji pridružila Mazejeva, in Švicar Didier Cuche.

Po Söldnu bo sledil daljši odmor. Skoraj tri tedne bodo imeli smučarji in smučarke nato časa, da se pripravijo na slaloma v Leviju na Finskem, konec novembra in v začetku decembra pa bo sledila še smukaška in superveleslalomska premiera onstran Atlantika v kanadskem Lake Louisu, kjer bosta nastopila tudi najboljša slovenska smukača Andrej Jerman in Šporn. Ženske bodo po Leviju nastopile v Aspnu v ZDA, kjer sta na programu veleslalom in slalom.